logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Het voeren van lamsnekken aan honden

Het voeren van lamsnekken gaat eigenlijk ‘net niet’ of als je het positief wilt bekijken ‘net wel’, maar wat bedoel ik daar eigenlijk mee? En waarom raad ik af om vooral geen lamsnekken te voeren aan de hond onder de 12 maanden? Dankzij Basic en met de kennis van nu kan ik dat hopelijk goed uitleggen.

 

Leeftijd van 12-24 maanden

 

Het voeren van lamsnekken aan de hond vraagt echter wel wat inzicht en kennis. Alle grote vleesbotten van grote dieren bevatten veel, teveel calcium voor het skelet van opgroeiende honden. Het skelet van de hond is pas compleet uitgegroeid en volledig belastbaar als de groeischijven zijn vergroeid. De groeischijven beginnen met sluiten omtrent de volgroeiing van de hak vanaf de leeftijd 3 a 8 maanden. Pas op de leeftijd van 12 a 24 maanden begint het sluiten van de groeischijven van de bekkenkam. Je ziet dus dat het skelet van de hond best wat tijd nodig heeft om volledig uit te groeien.

 

 

Hoe vaak voer ik mijn hond lamsnekken?

 

Ik durf met gemak na de leeftijd van 12 maanden, één keer per twee a drie weken lamsnekken aan mijn hond voeren. Vaker niet! Je kan er globaal van uit gaan dat één maaltijd met lamsnek genoeg is voor 4 dagen calcium wat een hond nodig heeft. Voor een volwassen hond is dit geen enkel probleem, voor een opgroeiende hond is dat gewoon echt niet goed.

Na de leeftijd van 24 maanden durf ik met gemak één keer per week lamsnekken te voeren aan mijn hond. Alleen doe ik dat niet en dat is niet vanwege de hoge calcium gehalte, maar omdat lamsnekken voeren eigenlijk gewoon zonde is van je geld en je humeur.

 


 

Zoals je ziet aan de foto’s is Basic gewoon een ideale BARF hond en dat meen ik serieus. Basic is een echte ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ hond, en alles wat hem aan voeding teveel werk kost verstopt hij of laat hij keurig staan. Ik denk dat Basic dat van mij heeft, ik hou namelijk ook van eten waar ik niet al teveel moeite voor hoef te doen. Natuurlijk weet ik dat het verstoppen van het vlees betekend dat hij er later wel weer op terug komt en dat als hij de harde bot stukjes gewoon ‘laat liggen’ voor wat het is, hem dat gewoon een hele slimme hond maakt. Ook heb ik maar één hond en met het hebben van één hond, heeft mijn hond niet te maken met het “concurrentie gevoel” wat je al gauw krijgt met meerdere honden waardoor hij de harde stukjes makkelijker laat liggen voor wat het is. Toch herken ik soms (eigenlijk best vaak) dingen van mezelf in mijn hond, je kent het vast wel van die ‘ooooh dat heeft mijn baby van mij momentje’.

In ieder geval kan ik, dankzij Basic, nu wel laten zien waarom het voeren van jonge lamsnekken ‘net niet’ gaat of in dit geval ‘net wel’ gaat. Bij het bekijken van de onderstaande foto zie je de overgebleven bot stukjes die Basic braaf heeft laten liggen toen hij klaar was met eten. Houd er dus vooral rekening mee dat er genoeg honden zijn die deze bot stukjes niet laten liggen en gewoon stug door blijven eten.  Pak deze stukjes dan ook meteen af! De hond kan er namelijk helemaal niks mee en krijgt daarvoor terug keiharde ontlasting en met een beetje pech sloopt de hond zijn of haar kiezen ook nog.

 

 

Ik raad aan.. 

  • lamsnekken alleen te voeren onder toezicht
  • lamsnekken alleen te voeren in een rustige omgeving
  • lamsnekken alleen te voeren aan ervaren BARF honden
  • lamsnekken alleen te voeren aan rustig etende honden

 

Ik raad af..

  • lamsnekken te voeren aan honden onder de 12 maanden
  • lamsnekken te voeren aan gulzige honden
  • lamsnekken te voeren aan honden die niet makkelijk hun eten af staan
  • lamsnekken te voeren aan onervaren BARF honden
  • lamsnekken te voeren aan honden die niet volgens de BARF richtlijnen gevoerd worden

 

Helaas moet ik ook toegeven dat ik zo af en toe toch lamsnekken binnen krijg die ik meteen een enkeletje naar de kliko kan geven. Zonde van mijn geld, maar nog erger vind ik dat deze botten zonder pardon verkocht worden. Ik kan namelijk het vlees in bevroren toestand al beoordelen of een vleesbot wel of niet gevoerd kan worden aan de hond en ik vind eigenlijk dat je er van op aan zou moeten kunnen gaan dat als je een lamsnek besteld voor je hond bij een bedrijf die rauw vlees verkoopt voor de hond, het gewoon eetbaar zou moeten zijn. Maar goed dat is een gebed zonder eind en dat is jammer. Het voeren van rauw vlees komt echt niet alleen negatief in het nieuws door de brokkenindustrie, maar ook zeker door mensen die maar wat voeren onder het mom van ‘het zal wel goed zijn’ en door bedrijven die simpelweg niet kundig genoeg zijn en/of willen zijn in het verkopen van rauw vlees voor de hond. It’s all about the money, right?

Nu wil ik niemand bang maken of misschien eigenlijk ook weer wel. Het voeren van lamsnekken is echt hartstikke leuk als je er van houdt om naar je hond te kijken terwijl hij eet. Toch raad ik aan om ‘geen’ lamsnekken te voeren aan de hond als je zelf niet genoeg ervaring en/of kundig genoeg bent om deze vleesbotten te controleren en beoordelen op hardheid. Ik voel me verantwoordelijk voor wat ik schrijf op mijn blog, niet voor wat jij jouw hond voert.

 

 

Op het menu vandaag

 

 

 

 


 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: