logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Weekmenu voor de hond zelf samenstellen

Het maakt mij oprecht een blij mens dat steeds meer mensen zelf ervaren dat het voeren van rauwe vleesbotten en rauw vlees meer gezondheid biedt voor de hond. Ik ga in dit artikel uitleggen hoe jij een voedingsschema kan maken voor je hond als en pro. Nu is het maken van een voedingsschema voor je hond echt niet moeilijk. Eén voordeel is namelijk dat een hond qua voedingsbehoefte een veel makkelijker wezen is dan de mens. De hond is immers een carnivoor in hart en nieren en heeft hoe je het ook wendt of keert vlees nodig om succesvol te kunnen overleven als soort.

 

Voedingsschema maken

Bij het maken van een voedingsschema voor mijn hond houd ik de percentages van het forum Barfplaats aan, zie onderstaande foto. En begin ik met het uitrekenen hoeveel gram voeding mijn hond per dag nodig heeft. Lees meer, ‘hoeveel gram voeding heeft mijn hond per dag nodig’.

 

 

Om te zorgen dat je hond geen tekorten zal oplopen, raad ik altijd aan om goed af te wisselen met verschillende diersoorten. Ieder diersoort heeft namelijk zijn eigen voedingswaarde. Bij voldoende diersoorten verwerkt in het menu hoef je je ook niet druk te maken over het uitrekenen hoeveel vetten er in het vlees zit, of hoeveel eiwitten noch vitamines en mineralen. Men raadt aan om sowieso vier diersoorten in je voedingsschema te verwerken. Meer mag altijd, minder niet. Persoonlijk vind ik vier te weinig, ik zie liever vanaf zes diersoorten gevoerd te worden. 

 

Ik begin als eerst met ‘varken’ voeren doe je NIET!

Ongeacht of er mensen zijn in je kring die wel varken voeren aan hun hond, varken voeren doe je gewoon niet!! Een varken kan de ziekte Aujezky (klik hier) bij zich dragen, een dodelijke ziekte waarbij geen genezing mogelijk is. Deze ziekte komt niet meer voor in Europa, maar je weet tegenwoordig nooit waar de varkens vandaan komen. Er zijn zat diersoorten die je veilig kan voeren aan je hond en varkensvlees voeren hoort daar gewoon niet bij, daar is ook gewoon geen discussie over mogelijk. Ik begrijp dan ook niet waarom mensen vaak alsnog varken voeren aan hun trouwe viervoeter. Ik heb daar echt op geen enkele manier begrip voor. Het is een groot risico met eventuele dood tot gevolg.

 

Uitleg percentages, wat voer je?

25% Spiervlees

Spiervlees is alles wat er voor zorgt dat het dier bewegen kan, het houd dus letterlijk de botten van het skelet bij elkaar en kan van alle diersoorten gegeven worden.

 

45% Vleesbot

Het voeren van rauwe vleesbotten doe je met je gezonde verstand, gebruik je verstand. Vleesbotten voer je van kleine dieren, denk aan parelhoenkarkas, konijnkarkas, kipkarkas, eendennek etc. en voer je allertijden RAUW! Zolang deze botten niet worden gekookt zijn ze niet gevaarlijk. Rauwe vleesbotten van kleine dieren zijn zacht en makkelijk te verteren. Gekookte botten veranderd van structuur, splintert, verteerd slecht en kunnen het spijsverteringskanaal beschadigen. Ik raad altijd af om ‘dragende botten’ van ‘grote dieren’ te voeren. Deze botten zijn te hard, verteren moeilijk tot niet en zijn slecht voor het gebit van je hond (kans op slijtage en afbrekende elementen). Zo raad ik ook af om botten van kalkoen of peking eend te voeren, deze zijn te scherp.

 

10% Groente

Het voeren van groente aan de hond is in mijn ogen een ‘grote’ must! Een menu wat bestaat uit vlees en groente zorgt ervoor dat de hond niet stinkt naar de zogeheten ‘hondengeur’, ik walg van die geur. Er is niks zo vies als een hond die je aait en je handen ruiken vervolgens naar de ‘zogeheten hondengeur’, bah! Bij het ‘niet’ voeren van groente aan mijn hond merk ik dat hij niet alleen begint te ruiken, maar ook wordt zijn vacht doffer, zijn vacht verliest zijn glans en zijn huid wordt vetter. Geloof me, dat wil je niet.

Het is belangrijk dat je de groenten pureert, maalt of kookt anders kan de hond er helemaal niks mee. Ik denk dat er daarom ook discussies over te vinden zijn op het internet, over of honden wel of geen groente nodig hebben. Persoonlijk begrijp ik daar helemaal niks van. Als je kijkt naar  wolven en honden in het wild, dan zul je zien dat bij het doden van een prooi de maag met inhoud ook opgegeten wordt en ik kan je vertellen dat die magen niet gevuld zijn met vlees. En weet je, groente levert vetzuren, vitamines en mineralen, sporenelementen, chlorofyl en laat dat nou gewoon erg waardevol zijn voor mens en dier. Lees meer, ‘groente lijst‘ over welke groente je kan en mag voeren.

 

10% Pens

Ja pens stinkt, pens is mega ranzig. Toch bevat pens, vuile pens wel te verstaan zeer veel gunstige bacteriën en verteringsenzymen en is daarom echt aan te bevelen om regelmatig aan je hond te geven. Denk aan bijvoorbeeld aan runderpens, lamspens en/of schapenpens.
Lees meer over ‘pens‘.

 

10% Orgaanvlees

De hond heeft in zijn menu verschillende soorten orgaanvlees van verschillende diersoorten nodig, denk hierbij aan; hart, long, tong, lever, nier, vuile pens, milt en hersenen. Long bevat weinig voedingswaarde waardoor ik vind dat long meer geschikt is om te drogen als snack dan om te verwerken in het menu voor de hond.

 

Extra’s

Vier dagen per week voer ik mijn hond spiervlees en daarbij krijgt hij altijd een extra. Deze extra’s zijn panharing en een biologische ei. Elk vissoort mag trouwens gegeven worden. Basic lust zelf alleen maar panharing of zalm, zalm voer ik niet vaker dan één keer in de twee weken omdat zalm vaak van gekweekte zalm is. Een ei is zo gezond als de kip die het gelegd heeft, daarom geef ik alleen maar biologische eieren aan Basic.

 

Hoeveel eet Basic per dag?

Op dit moment eet Basic 1100 gram per dag. Basic is een volwassenen hond en krijgt één keer per dag te eten. Van die 1100 gram per dag voer ik Basic per week zeven dagen 45% vleesbot, vier dagen 25% spiervlees, zeven dagen 10% groente en drie dagen 10% pens en 10% orgaanvlees. Hieronder zal ik een voorbeeldmenu laten zien hoe dat er dan uit komt te zien.

 


Voorbeeldmenu


 

Maandag 495 gram vleesbot 480 gram spiervlees + biologische ei 110 gram groente
Dinsdag 495 gram vleesbot 255 gram orgaanvlees
255 gram pens
110 gram groente
Woensdag 495 gram vleesbot 480 gram spiervlees + panharing 110 gram groente
Donderdag 495 gram vleesbot 255 gram orgaanvlees
255 gram pens
110 gram groente
Vrijdag 495 gram vleesbot 480 gram spiervlees + biologische ei 110 gram groente
Zaterdag 495 gram vleesbot 255 gram orgaanvlees
255 gram pens
110 gram groente
Zondag 495 gram vleesbot 480 gram spiervlees + panharing 110 gram groente

 

Tegenwoordig worden honden vooral ingezet als sporthonden en/of gezelschapshonden/waakhonden. Iedere hond is anders. Zo heb je grote, middelgrote en kleine honden. Honden met een ondervacht en honden zonder ondervacht . Van nature actieve honden en minder actieve honden. Honden met een zwakke weerstand en honden met een sterke weerstand. Sportieve hondenbaasjes en minder sportieve hondenbaasjes. Honden die binnen gehouden worden en honden die buiten gehouden worden. Is je hond een teef, een reu of een gecastreerde reu? En zo kan ik nog wel even doorgaan, al deze factoren hebben invloed op wat jij je hond dagelijks te eten zou moeten geven. Voeren doe je op het oog!

 

Dus wat ga je nu vooral niet doen? Juist, deze bovenstaande schema vooral NIET klakkeloos overnemen.

Tenzij jouw hond 1100 gram per dag eet, dan heb je mazzel 😉

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

  • Lizzy
    19 augustus 2015

    Wat een uitgebreid, mooi en duidelijk artikel! Super!

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: