logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Mensen walgen ervan, honden houden ervan.. PENS!

Alles wat gezegd wordt over pens is waar. Pens is vies. Pens stinkt. Pens is echt mega ranzig! Nu moet ik wel toegeven dat ik een stuk minder walg van de biologische pens dan van de niet biologische pens. Wat betreft de geur is die van de biologische pens een stuk aangenamer, zover het aangenaam kan zijn natuurlijk.

 

Wat is pens?

 

Pens is de eerste van de voormagen bij herkauwers. Bij mijn weten zijn er 3 soorten pens: vuile pens, gespoelde pens en gebleekte pens. Dat wat ik graag gevoerd zie worden aan de hond is vuile pens. Vuile pens bevat namelijk nog etensresten van de herkauwer, gespoelde pens is daarentegen schoongewassen door de mens, zonde! Het verliest zo zijn voedingswaarde. Zover ik weet zit in KVV altijd gespoelde pens, maar omdat ik dat niet zeker wist heb ik deze vraag neergelegd bij pro vers dierenarts Tannetje Koning. Volgens dierenarts Tannetje Koning is pens in KVV gespoeld en wordt alle pens tegenwoordig gespoeld. Ik hoop dat vele van jullie, net als ik, nog aan echte vuile pens kunnen komen. Dus de vuile pens die hooguit is uitgeklopt, want dat is toch nog altijd waardevoller dan gespoelde pens.

 

Wistjedatje;

 

Gebleekte pens bedoelt is voor mensen om te eten? In Frankrijk en Spanje blijkt dit heel normaal te zijn.

 Hier zie je een hele runderpens, gedrapeerd over een emmer! Een runderpens van een volwassen rund weegt zomaar 15 kilo! Deze runderpens is rauw, ongebleekt en alleen schoongeschud. Sommige pens wordt ook lichtjes afgespoeld en dit valt nog steeds onder de categorie ‘vuile pens’. Lappen pens zijn overigens uiterst goede “tandenborstels”.  -Barfplaats-

 

Het voeren van pens zie ik NIET als een ‘complete’ maaltijd!

 

Een prooidier voeren is compleet, pens niet. Pens bevat niet genoeg voedingsstoffen en heeft een onjuiste calcium/fosfor-balans om als compleet aangezien te worden. Basic eet van zijn totale menu 20% orgaanvlees, inclusief pens. Toch brengt het voeren van pens, ‘rauwe pens wel te verstaan’ (niet de pens uit een pakje van de supermarkt) vele gezondheidsvoordelen met zich mee en dus vind ik dat pens niet mag ontbreken in de maaltijd van de hond. Denk er wel om dat je de juiste percentages orgaanvlees  aanhoud van het totale menu (pens valt ook onder orgaanvlees). Het voeren van dagelijks orgaanvlees kan laxerend werken.

 

Maar waarom dan perse vuile pens?

 

Vuile pens zit vol met enzymen en gunstige bacteriën die de spijsvertering van de herkauwers maar ook zeker van de hond ondersteunen. Het lichaam hoeft op deze manier niet veel energie te verbruiken bij het verteren van de maaltijd waardoor de hond veel voedingswaarde van zijn maaltijd binnen krijgt. Maar deze gunstige enzymen doen meer, het zuivert en reinigt het bloed, verwijderd gifstoffen, parasieten en schimmels. Het verbetert de stofwisseling, hormonale werking en het geeft een boost aan het immuunsysteem. Pens bevat essentiële vetzuren, linolzuur en linoleenzuur, diverse soorten eiwitten en vetten. Grote lappen pens werkt als een goede tandenborstel. Dat is meteen één van de redenen waarom ik vuile pens voer aan mijn hond.

 

Pens vs Boekmaag

 

Boekmaag is de derde van de vier magen van een herkauwer en bevat nog meer inhoud van wat de rund, lam of geit gegeten heeft dan pens en is meestal echt waardeloos. Ook al wordt boekmaag en pens in een adem genoemd, voer ik zelf geen boekmaag aan mijn hond. Boekmaag is een stuk “smeriger” omdat het steeds meer ontlasting wordt.

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: