logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Krantenartikel Telegraaf | Rauw vlees slecht voor hond en baas

Zo wat werd ik van de week plat gebeld, geappt, gemaild met de vraag of ik dat artikel  in de Telegraaf al had gelezen met als titel; Rauw vlees slecht voor hond en baas. Ik denk dat wij er met zijn alle niet echt omheen konden. Forums, Facebook, kranten, iedereen had het er over, voorstanders, tegenstanders, jeetje wat heb ik veel gelezen die dag! Het zal vast geen verassing zijn dat ik hierover ook zo mijn eigen mening heb.

 


 

Bij het lezen/bestuderen van een artikel wat mij aanspreekt begin ik altijd eerst te kijken wie het artikel geschreven heeft, welke journalist. Ik vind het altijd belangrijk om te weten wie het artikel geschreven heeft zodat ik zelf kan inschatten wat ik kan verwachten. In dit geval heeft Nienke Oort het artikel ‘Rauw vlees slecht voor hond en baas’ geschreven. Nienke Oort is alweer zo’n 15 jaar werkzaam bij de Telegraaf en heeft zich inmiddels gespecialiseerd in dier-gerelateerd nieuws. Ondanks dat ik de Telegraaf niet anders ken als de Televaag, verwachte ik alsnog misschien teveel van het krantenartikel.

 

Het artikel begint heel krachtig met;

“Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven”.

 

 

IMG_2503

Persoonlijk vind ik de wetenschap altijd erg interessant, mits het ergens op gebaseerd is. Een titel dat begint met ‘wetenschappers maken zich zorgen’ klinkt natuurlijk best imponerend. Ik verwachtte daarom ook in het krantenartikel een goed onderbouwd verhaal waar de zogeheten wetenschappers, hun wetenschap op gebaseerd hebben.

In het krantenartikel bestaan de wetenschappers uit; Dr. Tjerk Bosje ‘specialist interne diergeneeskunde der gezelschapsdieren’ bij MCD en Dr. Ronald Corbee ‘specialist klinische voeding van gezelschapsdieren’ bij Universiteit Utrecht die uiteraard de zorg deelt van zijn collega.

Persoonlijk denk ik, ik weet het eigenlijk wel zeker dat wij Raw Feeders ons meer bewust zijn van bacteriën dan hondeneigenaren die geen rauw vlees aan hun hond voeren en laten we eerlijk zijn, bacteriën zijn niet meteen per definiet slecht.

 

Ik zie het wel als slecht dat wij tegenwoordig TE hygiënische leven ‘alles over hygiene (en waarom we soms niet té schoon moeten zijn)’ en daardoor vraag ik mijn eigen soms serieus af hoe het toch mogelijk is dat de mensheid al zolang bestaat. Dat komt vast niet omdat wij al jaren TE hygiënische leven. Wist je trouwens dat een andere benaming voor voedselvergiftiging, een Salmonella vergiftiging is? En wie heeft nou nog nooit een voedselvergiftiging opgelopen? Wat ik trouwens wel grappig vind is dat de collega van Dr. Ronald Corbee, mevrouw Dr. Esther Plantiga in het filmpje ‘Honden gaan voor het raw food dieet’ aangeeft dat honden zelden tot nooit ziek worden van deze ziekte verwekkers.

 “Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren). Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken.” –Telegraaf

 


 

Nu kan ik heel flauw gaan doen en dat ga ik ook doen. Is het niet zo dat kinderen, ouderen, zwangeren en zieken altijd een risicogroep is?! Ik weet daar als chronisch zieke alles van. En om nog flauwer te doen, wij Raw Feeders voeren geen vlees uit de supermarkt, dit zou simpelweg onbetaalbaar voor ons zijn! En nee hiermee wil ik niet zeggen dat wij afval vlees voeren, hiermee wil ik wel zeggen dat wij onze hond voeren wat de mens niet wilt eten, denk bivoorbeeld aan orgaanvlees of vlees wat niet goed versneden is en er dus niet mooi genoeg uitziet voor de verkoop. Zo erg is het gesteld met ons, de mensheid. Misschien niet onbelangrijk om te weten; diepvriesvoer wordt getest op bacteriën. En hoort er nu eigenlijk ook niet in het krantenartikel erbij vermeld te staan dat het wordt afgeraden aan de mens om nog kip en kalf te eten of eigenlijk nog beter, om helemaal geen vlees meer te eten? Ik lees namelijk vaker slecht nieuws over vlees wat voor de mens bedoelt is dan het vlees wat voor honden bedoelt is of staat op dit moment de gezondheid van de hond boven de mens? Die indruk krijg ik nu wel en ik begrijp dat. Het gaat natuurlijk niet zo goed met de goedheilige brokken industrie.

 

Wat ik trouwens nog wel opvallend vond is dat er in het krantenartikel erbij vermeld werd dat er ook een gevaar is voor hondeneigenaren om ziek te worden van al deze bacteriën omdat hondeneigenaren zich laten likken door hun hond, ongeveer meer dan helft. Wat een liefde op deze wereld! <3 Nu mag Basic mij niet likken in mijn gezicht omdat ik dat simpelweg niet prettig vind, maar ook Basic en alle andere honden zijn mij soms te snel af. Krijg ik een zoen van ze en nu is mijn weerstand als chronisch zieke niet optimaal, ik ben er nog nooit ziek van geworden. Ik heb hier trouwens een wetenschappelijk onderzoek ‘Kissing your dog could improve your health, scientists say’ waarin vermeld wordt dat het geven van een kus aan je hond goed voor de gezondheid is.

 

A fijn, nu eet ik zelf geen vlees, maar ik ken genoeg mensen die ook rauw vlees eten. Je kan hierbij denken aan rauwe vis, filet american, carpaccio, half door bakken biefstuk, tartaar, rauwe ham etc. Mijn conclusie zou dus zijn dat wij mensen beter ook niet meer met elkaar kunnen zoenen en dan bedoel ik niet drie kussen op de wang wat voor mij gelijk staat aan een lik over de wang die je krijgt van de hond die ook rauw vlees eet, maar ik bedoel het tongzoenen. En voordat daar ook ooit een “wetenschappelijk” onderzoek naar gedaan wordt of het wel of niet  veilig is om als mens te tongzoenen met elkaar, want misschien worden wij wel ziek van rauw vlees etende mensen en niet zozeer van de honden. Zeg me niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!

Je denkt nu vast dat ik een grap maak, maar het tegendeel is waar.. Lees dit maar eens rustig door ‘Kiemsurveillance van voedselgerelateerde ziekteverwekkers in Nederland: een inventarisatie’

 

Ach en weet je, verder valt er ook niet veel over het artikel te zeggen. Het desbetreffende krantenartikel is gemaakt zonder ook maar ene wederverhoor. Het is natuurlijk niet moeilijk om een eenrichtingsverkeer artikel te schrijven. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat een falcultatieve carnivoor rauw vlees nodig heeft om succesvol te kunnen overleven als soort en het fijne is, je hoeft ook geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat ongeacht of je nou vlees voor jezelf klaar maakt of voor de hond, je altijd maar dan ook altijd hygiënische te werk moet gaan. Dit houdt in dat je altijd je handen moet wassen met zeep zoals je van kleins af aan geleerd is, zo hoor je niet met je eten te spelen, het is belangrijk dat je je messen goed schoonmaakt en wat misschien nog wel veel belangrijker is; groente en vlees snijd je altijd op verschillende plankjes die daar voor bedoelt zijn om zo kruisbesmetting te voorkomen. Geloof me, wij Raw Feeders gebruiken dezelfde hygiënische maatregelen als niet Raw Feeders want uiteindelijk blijft vlees, vlees en gelden deze regels vooral voor de mens en niet zo zeer voor de hond.

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • floor
  1 oktober 2015

  Waarom zou je je vriezer volgooien met vlees terwijl in een goeie brok alles zit wat ze nodig hebben.. Is voor mij echt gebruiksgemak en mijn hond doet het er prima op. En ik zie echt totaal geen voordeel van raw food… Alleen maar nadelen..
  De ESBL vormende kiemen zijn idd een zeer groot probleem voor de volksgezondheid die ook in de diergezondheid met een opmars bezig is. En of het nu van het raw food komt of niet, dat laat ik in het midden, het is en blijft een groot probleem.
  “Tongzoenen” met je hond is niet meteen ongezond vanwege de bacteriën. Ik denk dat menig vaatdoekje viezer is.
  Wat wel link is zijn parasieten die in de bek zitten. Denk hierbij aan bijv. wormen. Die kunnen met name voor kinderen echt een probleem vormen, dus zou ik sowieso afraden.

 • Willie
  30 september 2015

  Goed artikel, Manon!
  Ik heb hem gedeeld op de FB pagina en is al zeer veel bekeken.

 • Lizzy
  30 september 2015

  Geniaal Manon, je hebt echt helemaal gelijk! Overduidelijk stuk tekst. Die foto is briljant trouwens. Het drukt perfect uit dat het artikel uit de Telegraaf meer vraagtekens oproept dan vragen beantwoord.

 • Jacqueline Vonk
  30 september 2015

  Mooi stuk!

 • Lisa
  30 september 2015

  Supergoed artikel! Inderdaad heel jammer dat ze de andere kant niet bekijken.. Laten we hopen dat dit artikel zoveel gelezen/gedeeld wordt dat er wel eens naar gekeken word! En een mooie foto uiteraard 😊

 • Ramona
  30 september 2015

  Goed artikel Manon! het is overduidelijk dat Nienke en telegraaf sponsors zijn van de brokken industrie,en wetenschappelijk onderzoek? en uiteraard de rest van de mensen verkopen vast speciale brokken op basis van hun wetenschap, maar kijken niet verder dan hun neusjes lang zijn.

  Ik wil er nog aan toevoegen dat mijn honden altijd op brok hebben gezeten, mijn ervaring met brok is uitermate bagger, vieze lelijke vacht, heel erg veel jeuk dat je er zelf ook van begon te krabben! en niet te vergeten de kale plekken van het overmatige krabben, de brokken laten staan (zo lekker ruikt brok ook niet) ze werden enorm mager, speelden amper nog met elkaar, waren regelmatig chagerijnig.
  Maar nu heb ik kennis gemaakt met KVV mijn hondjes glimmen erover, de jeuk is zo goed als voorbij, ze staan te springen als ik aankom met hun vlees, ze zijn ontzettend vrolijk en opeens weer aanhankelijk.

  Ik heb het artikel ook gelezen en ik heb in jaren niet zolang gelachen en vol verbazing een artikel gelezen!

 • Madeleine
  30 september 2015

  Mooi stukje manon! En ben het helemaal met je eens!

 • Tim
  30 september 2015

  Zeer overtuigend stukje, goed bezig en een mooie toepasselijke foto maakt het verhaal compleet 😉

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: