logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

RADAR – Rauw voer voor huisdieren

In de uitzending van 3 september 2018

 

Rauw vlees voor je huisdier

We worden overspoeld door voedselhypes. Oók in de diervoedingindustrie. Granen in brokken worden in de ban gedaan. En welke echte dierenliefhebber voert nog brokken aan zijn kat of hond? Rauw vlees, dat is pas echt gezond. Toch? Deskundigen waarschuwen dat deze kant-en-klare voedingen niet altijd de juiste voedingswaarden bevatten. En wat zit er eigenlijk in het rauwe voer waardoor de honden heel ziek kunnen worden? Radar laat het onderzoeken. -RADAR-

  

In de uitzending van Radar op 3 september ging het over gemalen rauw vlees, ook wel bekend als KVV wat een afkorting is voor kant en klaar vers vlees. Nu las ik van de week allemaal verschillende reacties ‘vooral negatief’ over het tv programma Radar – Rauw voer voor huisdieren. Dit terwijl ik het programma eigenlijk toch wel aardig positief vond.. Niet omdat het positief was, maar vooral omdat uitgerekend dat stukje over rauw voer voor huisdieren weer laat zien hoe belangrijk het is om je huiswerk goed te doen voordat je überhaupt begint aan het voeren van vers (gemalen) rauwe voeding.

 

Laat me dit even uitleggen.

 

Het voeren van rauw vlees zie ik absoluut niet als een hype, het voeren van gemalen rauwe voeding (kvv) dan weer wel! Het één naar de ander vaag merk zie ik op de markt voorbijkomen, het één na de ander kvv merk past zijn ingrediënten wel eens aan en meldt dit ook nog eens niet altijd. Eigenlijk begint het in mijn ogen een soort van brokken hype te worden alleen dan in een nieuw jasje. Een gemalen vlees jasje, waardoor je uiteindelijk door zoveel merken het juiste vlees niet meer ziet. Je krijgt het daar toch Spaans benauwd van? Want wat voer je dan uiteindelijk? Dat is iets wat niemand weet en dit bewijst het programma Radar maar weer. Men gaat er vanuit dat wat men koopt, automatisch goed is voor hun huisdier. En ergens begrijp ik dat ook wel, maar zo werkt het in de realiteit helaas niet. Feit blijft natuurlijk wel dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor wat je in je hond stopt, daar heeft geen enkel ander bedrijf iets mee te maken, die verantwoordelijkheid ligt bij jou als eigenaar en verder bij niemand anders.

Je huiswerk doen om de grootste drama’s te voorkomen is daarom een must. Zo is er bijvoorbeeld al jaren bekend dat het Smuldier met zijn calcium tabletten en het merk Lotgering complete troep is. Ik heb nog nooit een kvv merk zo vaak, zo slecht in het nieuws gezien als bijvoorbeeld een Lotgering en toch blijven mensen het voeren onder het mom van ”mijn hond doet het er goed op”. Dus ja wat moet je dan? Ik lees serieus berichten dat mensen nooit een kvv merk zouden voeren als ze wisten dat het slecht was. Dat Lotgering erg vaak negatief in het nieuws is geweest vanwege het verwerken van o.a. bedorven vlees in hun kvv mixen en al het dierenleed wat daaraan vooraf heeft afgespeeld lijkt er wel niet toe te doen. Ik weet nu niet of men voor het gemak maar over het nieuws heen leest of zich gewoon nog nooit in het merk verdiept hebben. Dat laat ik maar in het midden.

 

Rauw vlees, dat is pas echt gezond. Toch?

 

Check! Rauw vlees is gezond. Gemalen rauw vlees (kvv) daar heb ik altijd al mijn twijfels over gehad. Het is natuurlijk niet zomaar dat er wordt aangeraden dat als je kant- en klaar vers vlees wilt voeren, dat je dan altijd meerdere soorten merken moet voeren om er zo voor te zorgen dat je hond geen tekorten op zal lopen. Ieder merk hanteert zijn eigen percentages, zijn eigen kwaliteit aan vlees en zijn eigen ‘vaak overbodige’ toevoegingen. De desbetreffende mevrouw in het programma voerde, zo ver ik begreep maar één merk. Neemt niet weg dat het natuurlijk te zot voor woorden is dat er een te hoog gehalte aan schildklierhormoon (T4) ontdekt is in de gemalen rauwe voeding die mevrouw voerde. Wat wel erg vreemd is, is dat er in meerdere merken schildklierhormoon is gevonden, maar er maar zo weinig honden problemen hebben met een te snel werkende schildklier?! Iets om over na te denken.

A fijn, als je je eigen hebt verdiept in het voeren van rauwe voeding aan honden, weet je ook dat er zo wat helemaal geen regels gelden bij het maken van honden voeding. Hierboven gaf ik al een voorbeeld over Lotgering. En je dus zelf nog meer je huiswerk moet doen. Maar laten we wel eerlijk zijn, hoevaak is voeding voor de mens wel niet slecht in het nieuws geweest. Ik vind het best wel lef hebben dat mensen überhaupt nog vlees durven te eten uit een commercieel bedrijf, zoals een supermarkt. En als men goedkoop gemalen rauwe voeding voor de hond koopt, wat verwacht men dan? Op kwaliteitsvoer? Dat kan toch niet.

Sorry, maar ik kan daar gewoon echt niet bij en ik begrijp het ook gewoon niet. En omdat ik het niet begrijp maakt me dat ook vaak gefrustreerd naar de mens toe ‘die er heilig geloof in hebben’ dat we het goed doen op commerciële voeding. Het mag denk ik wel duidelijk zijn dat ik geen fan ben van gemalen rauwe voeding (kvv) en dat is meer omdat ik dan gewoon niet weet wat ik voer aan mijn hond. Neemt niet weg dat ik gemalen rauwe voeding echt ideaal vind en zelfs af en toe gebruik voor mijn hond als wij bijvoorbeeld op vakantie gaan.

 

Honden en katten natuurlijk in balans

 

Om honden eigenaren gerust te stellen heeft Anneke Bosman met verschillende KVV bedrijven contact gehad over het schildklierhormoon (T4) waar het nieuws vorige week mee vol liep. Anneke Bosman heeft een eigen besloten Facebook pagina Honden en katten natuurlijk in balans. Ondanks dat ik niet dol ben op Facebook groepen en dat is puur vanwege de grote chaos en wanorde die je vaak tegenkomt, is ‘honden en katten natuurlijk in balans’ een fijne nieuwe groep. Ik heb van Anneke toestemming gekregen om de uitslagen hier te plaatsen. Lees hieronder verder voor de uitslagen.

 

 • Het merk Darf heeft een Thyroxine (T4) van 0,1 per/kilo ‘bijna niks dus’ – is een test van Juni 2018 uit een gemiddelde van 14 batches.
 • Het merk Oervoer & Alroda Puur komen bij het merk Darf vandaan en worden gemaakt met dezelfde grondstoffen.
 • Het merk Bandit gebruikt geen nekken, strotten, slokdarm en milt.
 • Het merk Kiezebrink heeft testen gestuurd van hun kip en eendennekken van Maart 2015 & 30 Januari 2018 op jodium. Daarmee is bekend geworden dat er minder dan 0,1 mg/kg jodium zit in de gemalen rauwe voeding. In de runder gemalen rauwe voeding wordt geen strotten gebruikt, maar rundertong bot zodat het helemaal van rund is.
 • De overige merken die hun produceren Alaska, Raw4 Dogs en Barfmenu hebben allemaal hun eigen samenstellingen, maar daar worden wel dezelfde grondstoffen voor gebruikt. Wat er weer voor zorgt dat ook daar weinig tot geen schildklierhormoon inzit.
 • Het merk Carnivoer gebruikt geen nekken en strotten. Op hun eigen Facebook pagina CarniVoer geeft dierenarts Erwin van Gijtenbeek uitleg over de schildklier in rauwe voeding.
 • Het merk Natuur en Dier heeft aangegeven dat ze geen analyse gaan laten uitvoeren, daar is dus niks over bekend en kun je in mijn ogen beter links laten liggen. Ik vind het jammer dat er serieus bedrijven zijn die helemaal geen analyses uitvoeren op de voeding die ze produceren/verkopen.

 

Hiermee is de schildklierhormoon (T4) een soort van opgelost voor deze gemalen rauwe voeding merken

 

Mijn advies

Mocht je nou wel gewoon gemalen rauwe voeding (kvv) aan honden willen/blijven voeren dan raad ik het volgende aan.

 

 • Verdiep je in voeding en wees kritisch.
 • Zorg dat je altijd 3 a 4 verschillende merken voert. Dit is gewoon echt een MUST! Wed nooit op één paard, nooit.
 • Zorg dat je altijd 5 a 6 verschillende diersoorten voert, meer mag altijd, minder raad ik af.
 • Gemalen rauwe voeding met groente er in verwerkt heb je vaak helemaal niks aan. De meeste kvv bedrijven verwerken rauwe groentes in hun kvv en dat is best leuk bedacht, alleen hebben rauw gemalen groentes maar een houdbaarheid van 3 a 4 weken. Mijn voorkeur gaat uit naar het zelf geven van groentes aan de hond. Dit kunnen gekookt, geblancheerd of eigen gemaakte gemaakte groente hapjes zijn.

 

 

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • K
  14 september 2018

  Prima artikel. Je hebt de tekst halverwege aangepast, zie ik. Is het artikel nog ‘under construction’? 😉

   • K.
    15 september 2018

    Heel duidelijk ;-)….dank je wel.

 • Hetty
  14 september 2018

  Goed stuk weer Manon!

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: