logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Psylliumvezels voor de hond met poepproblemen

Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt, een hond die last heeft van verstopping en/of een hond die aan de spetterpoep is (JAK!). Het valt mij op dat veel mensen hier niets tegen doen, ik vind dat vreemd. Want waarom zouden wij onze geliefde trouwe viervoeter niet een handje helpen? Wij weten zelf toch ook hoe vervelend het is als je aan de race bent.

 

Nu ben ik een grote voorstander van het geven van psylliumvezels, het werkt darmreinigend en is goed voor een goede darmfunctie. Ik kies dan wel voor de Psyllium Husk Pure Ultra Fine en niet voor de gangbare Psyllium Pure (beide heb ik getest). Dit omdat de vezels van de Psyllium Husk Pure Ultra Fine veel fijner gemalen zijn, wat ervoor zorgt dat de werkzame stoffen uit de onverteerbare schilletjes een veel grotere oppervlakte bestrijken. Dankzij een vriendin van mij ben ik bij deze wonder vezels gekomen, wij gaven onze paarden één keer per maand een psyllium kuurtje om de darmen te ontdaan van zand.

 

Psyllium Husk Pure en Psyllium Husk Pure Ultra Fine

 

Links de gangbare Psyllium, rechts onze Psyllium Husk Pure Ultra Fine. Dit laatste is hetzelfde als gewone Psyllium, maar dan extra fijn vermalen zodat het een veel groter werkzaam oppervlak krijgt. –paardnatuurlijk.-

 

Hoe psyllium vezels inzetten?

 

Psyllium geef ik bij dunne ontlasting 1x daags (ik voer ook maar 1x per dag) met weinig water, zodat de zaadvliesjes de mogelijkheid krijgen om de vocht in de ontlasting op te nemen. Je zult na 2-3 dagen een verbetering zien aan de ontlasting van je hond. Mocht dit niet het geval zijn en heb je zelf niet genoeg kennis betreft de hond ga dan na 3 dagen alsjeblieft naar de dierenarts, misschien is er meer aan de hand waarom je hond zo aan de dunne is.

Bij verstopping worden de darmen juist aangezet tot samentrekken, doordat de ontlasting meer volume krijgt. Door het geven van Psyllium (met veel water) wordt de ontlasting zachter. Wat er ook weer voor zorgt dat de kans op het krijgen of verergeren van aambeien minder wordt. JA.. ook honden kunnen aambeien krijgen.

Geef psyllium nooit zonder water. Psyllium kan 20x zijn eigen volume opnemen, paarden hebben dan een grote kans om slokdarmverstopping te krijgen. Nu weet ik niet hoe dat zit met honden, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

Bij het geven van Psyllium Husk Pure geldt de volgende dosering voor de hond

Honden tot 10 kilo 1 maal daags 1 gram door het voer
Honden 10 tot 25 kilo 1 maal daags 2 gram door het voer
Honden 25 tot 40 kilo 1 maal daags 3 gram door het voer
Honden vanaf 40 kilo 2 maal daags 2 gram door het voer

 

Bij het geven van Psyllium Husk Pure Ultra Fine raad ik de volgende dosering aan

Honden tot 10 kilo 1 maal daags 0,05 gram door het voer
Honden 10 tot 25 kilo 1 maal daags 1 gram door het voer
Honden 25 tot 40 kilo 1 maal daags 1,5 gram door het voer
Honden vanaf 40 kilo 2 maal daags 1 gram door het voer

 

 

Elke dag psyllium geven?

 

Er zijn mensen die Psyllium elke dag geven, ik ben daar geen voorstander van. Eet jou hond nou takjes, schors, zand, gras met zand etc. dan zou ik er persoonlijk voor kiezen om een kuur te geven van 5 a 6 dagen en dat om de 3 a 4 weken. In mijn ogen kan een lichaam, of dit nou van een hond of een mens of van een ander dier is, aan alles wennen omdat het simpelweg ‘normaal’ wordt om binnen te krijgen. Het gaat zijn effect verliezen en dat is zonde. Dus een rustpauze is als je het mij vraagt zeker aan te raden.

 

 


Disclaimer – Dit artikel bevat afbeeldingen van Pixabay.com en Paardnatuurlijk.nl

 

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: