logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Percentages berekenen?!

Als je je goed inleest over het voeren van rauw zelf samengestelde voeding of het voeren van gemalen kant en klaar vers vlees (KVV) kan er in mijn ogen niet bepaald veel fout gaan mits het verstand wordt gebruikt. Honden in het wild eten niet elke dag  100% compleet, onze huishonden hoeven dit ook niet. Nu is het wel zo dat KVV fabrikanten in de regel niet de juiste hoeveelheden voeding adviseert, voor bijvoorbeeld een dalmatiër zijn de hoeveelheden te weinig. Ook over het niet weten wat je voert doormiddel van het voeren van gemalen kant en klaar vers vlees vind ik persoonlijk toch wel een dingetje, maar goed zoveel mensen zoveel wensen zullen we dan maar zeggen.

 

Hoeveel gram eten heeft een hond per dag nodig?

Een volwassenen hond eet gemiddeld 2% tot 7% van het ideale lichaamsgewicht. 2% staat gelijk aan 20 gram per kilo aan lichaamsgewicht en 7% staat gelijk aan 70 gram per kilo aan lichaamsgewicht. 2% is trouwens voor een hond van een groot ras en 7% voor een klein ras.

Sommige mensen (waaronder ik) worden een beetje tureluurs van procenten, dus hier een klein voorbeeldje; een hond van 20 kg eet 30 gram per kg lichaamsgewicht = 20 kg x 30 gram voer (20×30) = 600 gram voer per dag.

Het voordeel van een volwassenen hond is dat je met barfen maar één keer per dag hoeft te voeren. Je kan er voor kiezen om twee keer per dag te voeren, maar in principe is dit niet nodig. Ik voer Basic één keer per dag, zou ik hem twee keer per dag voeren dan zal hij niet voldaan zijn na een maaltijd.

Je voert altijd op het oog

 

Voor Basic houd ik de volgende percentages aan;

Vleesbot 45 % 7 dagen per week
Spiervlees 25 % 4 dagen per week
Orgaanvlees 10 % 3 dagen per week
Pens 10 % 3 dagen per week
Groente 45 % 7 dagen per week
+ Extra’s

 


Voorbeeld weekschema


IMG_8288


 

Om niet ook nog uit te hoeven zoeken hoeveel vetten er in het vlees zit, of eiwitten, vitamines en mineralen raad ik je aan om af te wisselen met verschillende diersoorten zodat de hond geen tekorten zal oplopen. Kies sowieso voor 4 diersoorten om te voeren, meer mag altijd, minder absoluut niet. Bij KVV geldt dit ook, kies sowieso voor 4 diersoorten en het liefst nog van verschillende merken, ieder KVV merk heeft namelijk zijn eigen percentages en zijn eigen kwaliteit aan vlees.


Dit zijn ook redenen waarom ik geen KVV voer, ik krijg het er spaans benauwd van.


En ik heb het geprobeerd hoor toen ik Basic net kreeg om te beginnen met 50% KVV te voeren en 50% BARF, maar binnen 2 weken voerde ik al volledig BARF. Basic wou die KVV prak niet meer eten en ik maakte mijn eigen alleen maar zorgen of ik er wel goed aan deed. Ik wil graag zelf in de hand hebben wat ik voer, dit vind ik erg belangrijk voor mijn hond. Want net zoals de brokken industrie die er dingen instopt die je er niet in wilt hebben doet de gemiddelde KVV fabrikant dit ook. Weet wat je voert.

 


'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: