logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Gevaarlijke bacterie ontdekt in rauw hondenvoer

Het is weer zomer, daar waar het nieuws ophoudt en het plagen weer begint. Oftewel oude artikelen worden weer naar bovengehaald om vervolgens in een nieuw jasje gestopt te worden. Je zal er maar druk mee zijn.

 

Komkommertijd, waar het nieuws ophoudt en het plagen begint

 

Ik heb het dit keer over de online artikelen van donderdag 3 augustus die geplaatst zijn door NOS ‘gevaarlijke bacterie ontdekt in rauw hondenvoer’ en Omroep Gelderland ‘Gevaarlijke bacterie in hondenvoer ontdekt, ook mensen lopen risico’. Wat ik bij beide artikelen vreemd vind, is dat ik nergens kan vinden door wie die artikelen geschreven zijn. Misschien denk je nu ‘wat maakt dat uit’, ‘dit maakt voor mij veel uit’.

 

Wie heeft het artikel geschreven?

 

Bij alle artikelen die ik zelf heb geschreven zal je altijd mijn naam erbij vermeld zien staan. Ik beschouw mezelf namelijk als verantwoordelijke voor het ‘online’ plaatsen van mijn mening. Zal ik een artikel schrijven voor een bedrijf, dan zal ook bij dat artikel mijn naam vermeld staan, zie je een andere naam staan of in dit geval ‘geen’ naam en wordt er beweerd dat ik het artikel zou hebben geschreven? Dan heb ik dat artikel heel simpel gezegd ‘niet geschreven en zal ik daar mijn verantwoordelijkheid ook niet voor nemen’.

Dus wie heeft deze artikelen ‘Gevaarlijke bacterie ontdekt in rauw hondenvoer’ en ‘Gevaarlijke bacterie in hondenvoer ontdekt, ook mensen lopen een risico’ geschreven? Wat was de bedoeling van deze schrijvers en wat willen ze vooral met deze artikelen bereiken? Hebben we nu echt te maken met komkommertijd?

 

Tegengeluid

 

Ik ben dan ook blij te lezen dat er een online ‘tegengeluid’ is geschreven, ditmaal door De Gelderlander ‘Rauw hondenvoer besmet met gevaarlijke bacterie, één hond afgemaakt’, spijtig genoeg weer zonder naam van de desbetreffende persoon die het artikel geschreven heeft. Ja, ook bij een artikel waar ik mij in kan vinden zou ik graag willen weten wie de schrijver is, waar staat deze persoon voor, wat is zijn of haar passie, hoe nauwkeurig doet de desbetreffende persoon zijn of haar huiswerk?

Wageningen Universiteit – Brucella Suis
Universiteit Wageningen schreef ‘Eind 2016 is in Nederland bij een hond een infectie met Brucella Suis vastgesteld. Onderzoek door wageningen Bioveterinary Research, de Faculteit Diergeneeskunde en NVWA toont aan dat de infectie naar alle waarschijnlijkheid is ontstaan doordat de hond werd gevoerd door rauw vlees. Hoewel de kans op een Brucella-infectie via het voeren van rauw vlees in het algemeen als klein wordt ingeschat, is de impact van een infectie groot’.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wijst erop dat het om slechts één besmetting van een hond gaat die bovendien vorig jaar speelde. De link met het rauwe hondenvoer is al lang geleden gelegd, stelt hij. ,,De partij hondenvoer die toen nog op het terrein van het bedrijf stond, is direct geblokkeerd.”

Het eerste waar ik aan dacht was ‘ik moet dat artikel vinden die geschreven zou moeten zijn in 2016’ je kan mensen namelijk niet waarschuwen over ‘bacteriën’ en de gevaren van het voeren van ‘rauw vlees’ als je er niet mee naar buiten komt. Ik ben dan ook opzoek gegaan naar dat artikel. Tot mijn grote verbazing kwam ik helemaal niks tegen. Het enige wat ik tegen kwam is deze link, die ook nog eens ‘niet’ werkt!

Brucellose bij honden in Nederland
vandieropmens.nl/uploads/brucellose_bij_honden_in_Nederland.pdf
11-11-2016: Melding door VMDC: Brucella sp. hond. … 21-11-2016: Brucella suis biovar I … Voerspoor onderzoek: 30 ton slachtafval van Argentijnse hazen.

Wat is nu de reden dat deze link niet meer werkt? Mag ik de echte reden van al deze geschreven artikelen niet achterhalen? Mag ik als hondeneigenaar de echte waarheid niet weten? Ga je trouwens opzoek naar de Brucella bacterie dan zal je tegenkomen dat er honden besmet zijn met Brucella Canis, dat is een andere bacterie (binnen de Brucella groep) dan de Suis waar het nu omdraait.

 

Moeten we deze artikelen met een korreltje zout nemen?

 

Nee natuurlijk niet! Het voeren zoals de natuur het bedoelt heeft brengt nou eenmaal risico’s met zich mee, net zoals het voeren zoals de mens fabrieksmatig voedsel produceert ook risico’s met zich mee brengt. Ik denk dat de meeste mensen totaal geen idee hebben hoe schadelijk het eten is dat we dagelijks tot ons nemen. Het maakt dus niet uit wat je voert, of hoe je voert, als je ‘de media’ moet geloven zal je het nooit goed doen.

 

Wat je wel kan doen is jezelf verdiepen in deze materie.

 

Je kan jezelf gaan afvragen ‘waarom’ en vooral ‘hoe’ deze besmette Zuid-Amerikaanse hazen toen der tijd terecht zijn gekomen in Nederland? De Brucella Suis is namelijk een bacterie die naast honden ook mensen en varkens kunnen infecteren, des te meer redenen om waakzaam te zijn voor deze bacterie zou je denken… Toch.. ?? Helemaal als je nagaat dat het effectief bestrijden van vee in een aantal landen waaronder Nederland na 1973 de bacterie Brucella Suis niet meer is voorgekomen, is men helaas toch wel erg laks geweest om dit zo te houden. Bij mij komt dan ook de vraag naar boven; wie of wat is er verantwoordelijk voor het keuren en het toelaten van vlees uit andere landen? Want een bacterie ‘in dit geval de Bruccela Suis‘ wat niet meer voorkomt in Nederland, geeft geen garantie tot wegblijven, daar zal men in mijn ogen met man en macht aan moeten blijven werken. Helemaal als Nederland het vlees uit het buitenland binnenhaalt.

Stof om over na te denken, want dat wat er nu gebeurd is gewoon niet eerlijk. Heb jij zo nog je twijfels? Voer verstandig en probeer alleen vlees uit ‘eigen land’ te voeren aan je hond, maar ook aan jezelf. Wat in mijn ogen altijd de beste keuze is en blijft.

 

 

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: