20 Sep, Thursday
° C
Top

Is koffiehout geschikt voor de hond?

Een paar weken geleden ben ik bij een leuke- transparante open dag geweest van DARF – verkooppunt voor KVV (hond en kat), snacks en supplementen. Het leuke aan die dag was dat we overal een kijkje mochten en konden nemen. Zo kon ik sfeer proeven in de “keuken” waar de KVV klaargemaakt wordt, in het laboratorium, magazijn voor gedroogde snacks, in de koelcel waar het vlees ligt- stervend koud dat het daar was- en op kantoor waar de administratie en het transport geregeld wordt. Echt onwijs leuk om te zien en als kers op de taart kreeg iedereen wat producten mee naar huis (ik hou van goodies) waaronder dit bijzonder vorming stuk hout, koffiehout wel te verstaan en dat voor de hond.

Koffiehout…

Ik had werkelijk nog nooit van koffiehout als kauwstaaf voor de hond gehoord, het lijkt erop dat dit een nieuw soort kauwproduct is voor de hond. Of nou ja misschien is nieuw niet het juiste woord, eerder een nog onbekend soort kauwproduct en als het aan mij ligt mag dat zo blijven. Het was nog al een gedoe om dit product tot de bodem uit te zoeken en eigenlijk ben ik niet verder gekomen dan koffiehout voor papegaaien en parkieten. Ik ga er vanuit dat koffiehout, koffiehout is en afkomstig is van de Javaboom. Zo wist ik bijvoorbeeld al dat de meeste ladders, klimbomen en zitstokken voor papegaaien gemaakt worden van koffiehout. Dit wordt gemaakt van koffiehout omdat koffiehout keihard is en papegaaien zo het hout niet makkelijk kunnen slopen. Ook blijkt koffiehout goed bestand te zijn tegen water en is zo makkelijk schoon te maken. Dus eigenlijk kan je aan die laatste zin al opmaken dat het helemaal geen fijn product is voor de hond. Denk aan tanden slopen en speeksel.

Lees meer over Javaboom, Het eiland Java, Het proces en Ecologische verantwoord [1]

 

Koffiehout & cafeïne

Als ik denk aan koffiehout, dan denk ik aan hout met cafeïne en als ik denk aan koffiehout en cafeïne, dan denk ik beslist niet aan honden. Toch bevat koffiehout GEEN cafeïne en zou in principe gevaarloos aan de hond gevoerd kunnen worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hond na het kauwen van een koffiehout tak, als een gestoorde gek door het huis zal rondrennen omdat de hond een overschot aan cafeïne binnen heeft gekregen. Alles waar cafeïne in zit is trouwens beslist niet bedoelt voor honden, cafeïne kan leiden tot hartslagverhoging en in sommige gevallen leiden tot een hartstilstand.

 

Merken

Ik kon twee merken vinden die deze koffiehout kauwstaven zouden produceren.

 

Green & Wild’s – Detailhandelbedrijf in United Kingdom
Chewies – Detailhandelbedrijf in Duitsland

 

Wat deze twee merken gemeen hebben is dat ze allebei vermelden dat;

  • koffiehout bestaat uit 100% ‘extra hard’ hout van de koffieboom
  • koffiehout niet splintert, losgeraakte vezels kunnen probleemloos worden doorgeslikt en verteerd
  • koffiehout 100% natuurlijk is en vrij van kunstmatige toevoegingen
  • koffiehout net als andere kauwproducten/speeltjes alleen onder toezicht gegeven mag worden

 

Het is dan ook oprecht fijn om te lezen dat koffiehout niet splintert, 100% natuurlijk is en vrij is van kunstmatige toevoegingen. MAAR het blijft ‘extra hard’ hout. Ik zou zelfs bijna willen zeggen dat ik nog liever heb dat mijn hond op takken kauwt dan op een stuk koffiehout. Nu heb ik liever helemaal niet dat mijn hond op takken kauwt of met takken speelt. Ik heb mening horrorverhaal gezien, gehoord en gelezen van hondeneigenaren waarbij honden de takken zo hoppa recht in hun keelgat hebben gekregen (onder het rennen, tak niet willen af geven of dat de hond schrok), nog maar te zwijgen over alle gaten in de gehemelte en wangen door het kauwen op stokken, denk ook aan splinters.

 

Conclusie

Als koffiehout een veilig product is om te geven, waarom kan ik dan nergens exact vinden hoe dit product gemaakt wordt? Buiten het feit dat er genoeg informatie te vinden is voor papegaaien liefhebbers. Ik kies er daarom persoonlijk voor om mijn hond GEEN koffiehout te geven. Bij het in mijn handen nemen van koffiehout kreeg ik gewoon echt geen goed gevoel, bij het inlezen over koffiehout al helemaal niet. Ik schrok voornamelijk van de hardheid – niet zo vreemd gezien koffiehout een zeer fijn generfde houtsoort is en veel harder is dan andere houtsoorten – koffiehout is knetterhard, harder dan de zachte vleesbotten die ik mijn hond voer en ik schrok van het feit dat koffiehout goed bestand is tegen water, speeksel kan het product dus niet zachter maken. Voor mij was de keuze snel gemaakt, ik geef mijn hond geen koffiehout. Het gevaar met alles wat hard is (lees: extra hard), is dat honden hun tanden en kiezen erdoor kunnen slopen, denk aan gebroken/gespleten tanden, kiezen en een ritje naar de veterinair kaakchirurg.

 

Bronnen

[1] Vliegreizenspecialist, Javaboom, Leerwiki.

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Op dit moment studeer ik HBO medische basiskennis honden en katten en werk ik parttime in een sportschool als allrounder. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: