20 Sep, Thursday
° C
Top

Kalkoen lever drogen

Stom verbaasd keek ik naar mijn hond toen ik hem vanmiddag een stukje rauw kalkoenlever gaf. Rauw lever (van elk dier) krijgt Basic eigenlijk nooit, simpel gezegd alleen maar omdat hij dit gewoon echt niet lust. Toen ik vandaag lever aan het snijden was en Basic een stukje gaf, gewoon omdat het kon, werd ik aangenaam verrast toen hij dat stukje kalkoen lever aannam en op at.

 

Het is nu niet zo dat ik Basic weer rauw lever ga voeren. Je zal natuurlijk net zien dat het eten van rauw kalkoenlever een foutje was, gewoon een slechte momentopname waar hij totaal niet zichzelf was. Dat kan, maar daar trap ik niet in. We blijven eerst wel even oefenen met rauw lever voeren als ik het toch moet gaan drogen, voordat ik weer blijf zitten met niet opgegeten rauw lever in zijn voerbak.

 

 

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?!

 • Je hebt nodig een droogoven (minimaal 3 schalen)
 • Olijfolie om de schalen mee in te vetten
 • Een braadslee/glazen kom
 • Kalkoenlever

Stap 1

Ik begin altijd eerst met het ontdooien van lever. De lever laat ik een nacht ontdooien in een braadslee, in de koelkast. Bij het ontdooien komt er een hoop vocht/bloed vrij, iets waar je droogoven niet vrolijk van gaat worden.

Stap 2

Na het ontdooien laat ik de lever uitlekken in een vergiet. Vet ik de droogoven schalen in met mijn handen. Ik gebruik altijd mijn handen, zo gebruik je nooit teveel olie. Teveel olie gaat bij warmte lekken!

Stap 3

Na het uitlekken snijd ik de lever in kleine stukjes en leg de lever verspreid op de schalen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de lever, het is belangrijk dat de warme lucht alle kanten op kan gaan.

 

 

 

Last but not least

Ik droog kalkoenlever op 40 graden. De droogtijd is afhankelijk van de ruimte en weersomstandigheden. Ik droog altijd in de schuur om nare luchtjes in huis te voorkomen. Geloof me, drogen in huis wil je niet. Dit keer ben ik 10 uur kwijt geweest bij het drogen van kalkoenlever. Je kan er geen touw aan vastknopen hoelang je moet drogen. Tenminste.. Ik niet na al die jaren!

 

 

 

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Op dit moment studeer ik HBO medische basiskennis honden en katten en werk ik parttime in een sportschool als allrounder. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • Liselotte
  13 oktober 2017

  Ik kan basic helemaal begrijpen. Het ziet er ook niet bepaald lekker uit hahaha.
  Maar ik moet ook zeggen; respect voor jouw doorsettings vermogen haha! X

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: