20 Sep, Thursday
° C
Top

Kabeljauw vellen drogen

Oooh wat ben ik gezegend met een vriendin die in de vis werkt. Waarom? Omdat ik gewoon van haar een grote doos met verse kabeljauw vellen heb gekregen om te drogen als snacks voor onze honden. Wauw, hoe cool is dat!

 

Kabeljauw vellen drogen is echt binnen een hand omdraai gepiept. En helemaal als je droogt in de volle zomer. Het klaarmaken van kabeljauw vellen duurt alleen wel iets langer. Het fijne is dan weer wel dat je de gedroogde kabeljauw vellen prima elke dag kunt geven aan de hond, kabeljauw valt namelijk niet onder het enzym dat Thiasamine heet.

Thiasamine is een enzym wat vitamine B1 afbreekt. De hond kan verlamd raken bij het teveel binnen krijgen van dit enzym. Dit gaat trouwens alleen op bij rauwe vis. Nu blijkt het zo te zijn dat bij verhitting boven de 50 graden de werking van het eiwit (enzym) wordt geblokkeerd door denaturatie. Omdat ik nog niet voldoende in enzymen heb verdiept durf ik daar verder nog geen uitspraak over te doen.

 

 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 


Wat baal ik nu dat ik maar drie roosters heb zeg…

Ik twijfel erg vaak of ik nog nieuwe roosters erbij zal gaan bestellen. Nieuwe roosters kosten toch maar weer tussen de 25 euro en 35 euro per stuk, best veel geld. Belachelijk veel geld! Mocht je nou veel snacks drogen dan is het je geld absoluut waard, maar omdat ik ZO graag nog eens een grotere droogoven wil hebben lijkt het mij verstandiger dat ik er nog even over door blijf twijfelen.

Voor nu moet ik gewoon roeien met de riemen die ik heb en zal ik nog even wat vaker moeten drogen om deze lading gedroogd te krijgen.

  

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

 

 • Je hebt nodig een droogoven met 3 schalen of meer
 • Kabeljauw vellen
 • Liefde, tijd en geduld

Stap 1

Kabeljauw vellen rollen of draaien, doe wat voor jou het makkelijkst is. Soms rol ik de vellen, soms draai ik de vellen. Op de foto zijn de kabeljauw vellen gerold. Controleer de vellen altijd op graatjes. Zitten er twee graatjes vast aan de vellen dan laat ik ze zitten, bij meer graatjes maak ik de vellen netjes schoon. Graatjes veranderd door het drogen van structuur en wordt te hard.

Stap 2

Leg alle opgerolde vellen netjes in je roosters, zet de droogoven aan op 50 graden en laat de droogoven verder het werk doen. In de volle zomer droog ik de kabeljauw vellen makkelijk in 5 uurtjes. In de winter kan je daar het dubbele bij op tellen.

 

     

 

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Op dit moment studeer ik HBO medische basiskennis honden en katten en werk ik parttime in een sportschool als allrounder. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • louisa
  3 november 2014

  Heel goed bezig pop..
  Ben super trots op je..
  En de kabeljauw vellen vindt niet alleen Mika lekker maar ook Spot.

 • Lizzy
  3 november 2014

  Echt ZO gaaf, deze gedroogde vellen! Ik ben jaloers, ik kan er niet aan komen….

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: