logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Een simpele oplossing voor het drogen van lever 

Je eigen snacks drogen voor je hond is leuk, héél leuk. Totdat je te maken krijgt met het ‘verplicht’ drogen van lever.. En dat woordje ‘verplicht’ maakt alles gewoon net iets minder leuk. In mijn eerdere post ‘mijn hond lust geen lever‘ gaf ik al aan dat Basic geen lever lust en dat ik daar best wel van baal, dit omdat lever gewoon erg belangrijk is om toe toevoegen aan het menu van de hond. Ik gaf ook aan dat ‘lever weigerende’ honden zoals Basic vaak wel gedroogde lever lusten. Yeeeey!

Je denkt al gauw dat er nu een groot lever voer-probleem is opgelost door het drogen van lever voor de hond, maar eigenlijk begint alle ellende dan pas echt. Iedereen die wel eens lever heeft gedroogd begrijpt meteen wat ik bedoel als ik zeg ‘dat lever zo hatelijk vast blijft plakken aan de roosters’. De lever en de roosters vinden elkaar elke keer weer zo onwijs aantrekkelijk tijdens het droogproces, ze klammen zich aan elkaar vast en ze zijn dan ook niet meer van plan elkaar ooit nog vrijwillig los te laten.

Nu zag ik ook dat sommige mensen silicone matjes van de Action gebruiken, persoonlijk heb ik daar geen goed gevoel bij. Heb je te maken met 100% pure silicone matjes, dan zou er in de regel niks aan de hand moeten zijn, mits je de silicone matjes niet boven de 200 graden gebruikt. De matjes van de Action zijn dit niet. 100% silicone is niet goedkoop. Met niet goedkoop bedoel ik dat de matjes dan al gauw rond de 15 euro per stuk kosten. Mocht je meerdere roosters hebben dan tikt dat natuurlijk wel aan.

Ik speel liever op safe en ga uit van de kracht van de natuur.

Daarmee wil ik zeggen dat ik gewoon DE perfecte oplossing  heb voor het drogen van lever. Deze oplossing is niet alleen ‘perfect’ maar ook nog eens ‘natuurlijk’ en reten ‘goedkoop! Het enige wat je simpelweg nodig hebt voor het niet vast plakken van je lever aan de roosters is .. *tromgeroffel* … Olijfolie.

Kan het drogen van lever nu echt zo makkelijk zijn? Ooooooohhh yes!!


Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?!

  • Je hebt nodig een droogoven
  • Een braadslee/glazen kom
  • Lever en het allerbelangrijkste ‘olijfolie’

Stap 1

Bij het drogen van lever komt onwijs veel bloed/vocht vrij, iets om niet gelukkig van te worden als het motortje van je droogoven onder op zit. Sommige mensen raden aan om (half) bevroren lever te drogen, ik dus beslist niet. Ik kies er dan ook altijd voor om  lever wat ik wil gaan drogen eerst een nachtje te laten ontdooien in een braadslee in de koelkast (zie onderstaande foto). Geloof me, of ervaar de nadelen zelf.

 

 

Stap 2

De volgende dag, na het ontdooien van de lever giet ik alles in een vergiet en laat al het bloed/vocht weglopen. Ondertussen pak ik wat olijfolie of kokosolie net wat je in huis hebt en giet dat in een klein bakje. Heb je nou alleen kokosolie in huis op een koude dag dan is de kokosolie natuurlijk te hard. Warm de olie dan even op.

 


Not done is voor mij toch echt het gebruik van zonnebloemolie voor de hond, idem voor de mens trouwens. Zonnebloemolie bevat teveel omega-6. Met teveel bedoel ik meer dan 60% omega-6. (wetenschappelijk onderzoek over zonnebloemolie)


 

Stap 3

Ik kies er altijd voor om mijn handen in te vetten met olijfolie, dit omdat je zo nooit TEveel olie krijgt op je roosters. Je hoeft dan alleen maar met je ingevette handen over de roosters te wrijven en klaar! Mocht je liever geen olie handen krijgen dan kun je ervoor kiezen om de roosters in te smeren met een kwast. Zorg er echter wel voor je dat je de roosters lichtjes met olie insmeert, anders gaat de olie bij warmte druppelen. Dat wil je niet.

 

 

Stap 4

Dat gedaan te hebben pak je een snijplank en snijd je de lever in grote of kleine plakjes. Lever droog ik op 40 graden. Hoelang de droogtijd is hangt af van verschillende factoren. Waar droog je? Is het daar warm of koud? Droog je binnen of buiten? etc. Ik zelf droog altijd in de schuur, met warme dagen ben je dan zo klaar maar als het weer kouder wordt ben je ook wat langer bezig.

Aan de foto (links) kan je zien dat de olie zijn werkt goed heeft gedaan. Je ziet allemaal kleine blokjes op delever wat inhoudt dat ik de lever makkelijk van de roosters af heb kunnen halen. Taddaaa alle lever droogproblemen in één olie klap verdwenen

 

 

Stap 5

Mocht je toch nog wat te grote lever stukken over houden dan is dat natuurlijk helemaal geen probleem. De grote stukken zou je kunnen verwerken in het menu van de hond, of je pakt een comfort snoeischaar en knipt ze in wat kleinere stukjes, waarnaar je de kleine stukjes kan gaan gebruiken als trainers snacks. Succes! 🙂

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

  • Liselotte
    5 maart 2017

    Leuk artikel Manon. Hoe simpel kan een oplossing zijn 🙂

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: