logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Schaafwond tussen de tenen van mijn hond

 

Maandag 25 September – dag 1

Einde middag thuiskomend van mijn werk zag ik dat Basic alles behalve goed liep. Dit zijn van die momenten waar ik als hondeneigenaar altijd een beetje van schrik. Hij heeft dan wel vier poten, maar hij heeft ze ook zeker alle vier nodig!

Bij het zien van de schaafwond bij zijn teen schrok ik best wel. Hoe heb ik die schaafwond in vredesnaam over het hoofd kunnen zien? Het is een wond wat niet te missen is en bij het zien van de schaafwond kreeg zelfs ik de rillingen. Nu is het zo dat deze ontsteking niet zomaar op de één of andere dag is ontstaan en wetende dat Basic een dag ervoor onwijs veel heeft gezwommen verklaard dat waarom de wond opeens zo heftig is geworden. Heeft de hond een wond, laat je de hond alsnog zwemmen, dan is dat natuurlijk vragen om een infectie. Voor mij dus weer een wijze les, om de poten van mijn hond vaker te controleren.

 

 

Mijn eerste reactie was, ik moet zijn poot koelen en wel nu. Mij is altijd geleerd dat je bij een ontsteking moet gaan koelen en schoonmaken, dit heb ik dan ook gedaan voor ongeveer 20 minuten, waarnaar ik zijn poot ben gaan schoonmaken. Eenmaal schoongemaakt, smeerde ik wat honingzalf op de wond. Normaal zou ik kiezen voor ‘groene leem wond(er)pasta’ van Groene Os, maar omdat Basic zijn teen een ontsteking had leek mij dat voor nu niet verstandig. Ik vind het echt van groot belang dat de wond goed schoonmaakt wordt en goed behandelt wordt (om een abces te voorkomen), maar ook het temperaturen van je hond hoort daarbij. Temperaturen = weten! Basic had een lichte verhoging en ook nog eens pijn, dat heeft mij doen besluiten om hem een halve pijnstiller voor honden te geven.

Honingzalf en ‘groene leem wond(er)pasta, beide natuurlijke producten, zijn twee producten waarvan ik vind dat je die eigenlijk standaard in huis moet hebben. Dit omdat het twee fijne producten zijn om mee te werken. De ‘groene leem wond(er)pasta’ kan je trouwens ook heel goed gebruiken voor jezelf, als maskertje op je gezicht.

Toen dat alles zo’n beetje achter de rug was, ben ik meteen contact gaan zoeken met Lizzy (de fokker van Basic). Lizzy is echt mijn steun en toeverlaat als het om mijn hond gaat. Ik ben haar zo dankbaar dat ze altijd klaar staat voor mij en mijn hond, zulke fokkers zijn goud waard! Het is oprecht fijn om met haar de situatie te kunnen bespreken, met iemand die precies (omtrent honden) in het leven staat als dat ik doe, alleen heeft Lizzy meer ervaring en kennis omtrent honden waar ik nog zoveel van kan leren.

 

Dinsdag 26 September – dag 2

Bij het opstaan ben ik als de wiedeweerga naar de winkel gehold om soda te halen. Ik baalde gisteren onwijs dat ik geen soda in huis had. Soda is eigenlijk ook zoiets wat je gewoon in huis hoort te hebben, alleen al omdat het gewoon ideaal is voor zulke wondjes.

Soda gebruiken? Eén eetlepel soda oplossen in heel heet water, laten afkoelen tot het water handwarm is of aanvullen met koud water tot het water handwarm is. Dat was het advies en het meest uitdagende wat Basic en ik ooit samen hebben geprobeerd. We hielden het samen nog geen 2 minuten vol!

 

 

Soms zijn er van die dagen dat Basic mijn glimlach niet kan waarderen… Zoals je aan de foto’s kunt zien kon ik lachen wat ik wou, Basic vond mij alles behalve grappig op dat moment. En dat is prima, want ik vond hem ook alles behalve meewerkend op dat moment. Stonden we eigenlijk toch weer zo’n beetje van, soort van quitte.

Het badderen in soda ben ik niet wezen forceren. Ik kan die 10 minuten wel willen gaan halen, maar als dat in het begin teveel gevraagd is voor mijn hond en hem dat stress oplevert, bereiken we natuurlijk helemaal niks. Na zijn soda badje ben ik zijn poot gaan afspoelen en wezen drogen zodat ik er weer honingzalf op kon smeren. Het herstel gaat gelukkig de goede kant op!

 

Woensdag 27 september – dag 3

We zijn alweer aangebroken bij dag 3. Basic zijn wond ziet er prachtig uit en de zwelling is alweer een stuk minder, ook loopt hij weer als een keizer door het huis. Thank god! We zijn deze ochtend weer begonnen met een soda badje, dit keer in een plastic diepvrieszak. Dit briljante idee kreeg ik van Lizzy omdat het baden in een bakkie toch niet erg vloeiend ging. Best handig zo’n zak met water, ook al vond Basic dat natuurlijk niet. Na het afspoelen en droogmaken van zijn poot, ben ik groene leem wond(er)pasta gaan smeren. Dit omdat mijn honingzalf uitgerekend vandaag helemaal op is…

 

 

Donderdag 28 september – dag 4

Het zal mij niks verbazen als morgen de schaafwond helemaal verdwenen is. Zijn teen hersteld erg mooi en de verdikking is bijna helemaal weg. Vandaag heb ik er voor gekozen om zijn poot nog even in een zak met soda te dompelen, zijn poot af te spoelen met water en droog te maken met een doek zodat er weer wat ‘groene leem wond(er)pasta op de wond gesmeerd kon worden. Dat ging goed!

 

 

Ik smeer zijn poot altijd dik in met ‘groene leem wond(er)pasta’. Je kan er voor kan kiezen om de hond een baby sokje aan te doen na het smeren van groene leem wond(er)pasta en dat vast te zetten met leukoplast soft (geel rolletje tape), ook weer een briljante tip van Lizzy. Ik heb dat voor nu niet gedaan. De sokjes zijn vooral een mooie oplossing als je hond de groene leem wond(er)pasta van zijn poot af wilt likken. Basic is gelukkig een echte boer, wat hij niet kent dat vreet hij niet.

 

Vrijdag 29 september – dag 5

Yes! Ooooh wat ben ik blij, dag vijf is aangebroken en zijn poot is hersteld. Toch laat ik hem vandaag nog niet los. Vier dagen lang heb ik Basic aan de riem uitgelaten. Basic mocht van mij niet los omdat hij anders weer als een debiel overal door heen crost (ik begrijp dat), maar gewoon niet verstandig is. Ook vandaag ‘dag vijf’ zal ik hem uitlaten aan de riem ongeacht of zijn poot hersteld is. Zijn poot blijft nog wel even kwetsbaar en om de hele toestand weer opnieuw te moeten meemaken geloof ik allemaal wel.

 

 

Al met al ben ik goed te spreken over zijn herstel.

 

Wat is altijd handig om standaard in huis te hebben liggen voor zulke probleempjes?

  • Soda
  • Diepvrieszakjes
  • Honingzalf van het merk Vetramil
  • Groene leem wond(er)pasta van het merk Groene Os
  • Baby sokjes
  • Leukoplast soft
  • Thermometer

  

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: