logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Groenten in KVV zin of onzin?

Groenten hapjes maken voor de hond is niet alleen interessant voor hondeneigenaren die ervoor kiezen zelf het menu samen te stellen voor de hond. Zelf groenten hapjes maken is ook erg interessant voor hondeneigenaren die ervoor kiezen om kant en klaar vers vlees te voeren.

KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees

In de volgende KVV merken zit groentes verwerkt, maar ‘let wel op’ om misverstanden te voorkomen, niet in elk variant zit altijd groenten verwerkt van het desbetreffende merk.

 

* Raw4Dogs
* Medipetfood
* Carnivoer
* Haaks BARF
* Pets Deli
* Honden eten gezond
* Orange4Pets
* Rodi
* Shaweca
* BARFmenu
* Bandit
* Alaska Natural Petfood

 

Er zullen vast meer bedrijven zijn die KVV rollen met groenten verkopen, maar ik heb er nu voor gekozen om alleen de meest bekende merken te mailen. Mocht je nog een bedrijf weten die KVV rollen met groenten erin verwerkt verkopen en wil je juist van dat bedrijf weten hoe de groenten verwerkt worden dan mag je mij altijd mailen naar info@dollemaat.nl en dan zoek ik voor jou uit hoe de groenten verwerkt worden.

Ik heb bij al deze bovenstaande bedrijven de volgende vragen neergelegd;

 1. Zijn de groenten die verwerkt worden in de KVV rollen ‘rauw gemalen’?
 2. Zijn de groenten die verwerkt worden in de KVV rollen eerst ‘geblancheerd’ en daarna ‘gemalen’?
 3. Hoelang zijn de KVV rollen houdbaar met rauw gemalen groenten?
 4. Hoelang zijn de KVV rollen houdbaar met geblancheerde gemalen groenten?

Deze vragen heb ik neergelegd omdat er wel degelijk verschil zit in de houdbaarheid datum van ‘rauw gemalen groentes’ of ‘geblancheerde gemalen groentes’.

 

 

Geblancheerde groenten

Geblancheerde groenten zijn in de vriezer makkelijk 3 tot 12 maanden houdbaar, dit verschilt trouwens wel per groente soort.

Rauw gemalen/gepureerde groenten

Rauw gemalen/gepureerde groenten zijn daarentegen in de vriezer maar 3 a 4 weken houdbaar, ga dan ook altijd uit van 3 weken want dan zit je het meest veilig. Wil je daar overigens meer over weten dan is het boek ‘Diepvriezen’ van Rosa Cornelissen een aanrader.

 

 

Ik heb in totaal twaalf bedrijven gemaild. Gelukkig kan ik zeggen dat de communicatie service van Haaksbarf, Raw4Dogs, Peys Doggy Food en Pets Deli in ieder geval prima is. Deze bedrijven reageerde binnen een uur en/of nog geen 24 uur later. Van de overige acht bedrijven heb ik helaas helemaal niks vernomen en dat terwijl ik alle bedrijven twee keer een mail heb gestuurd. Persoonlijk vind ik dat erg jammer, ik bedoel hoe moeilijk kan een simpele vraag zijn? Maar goed laten we eens kijken naar de vier bedrijven die wel het beleefdheid hadden om terug te reageren.

 

 

 1. Haaksbarf 

 

Het bedrijf Haaksbarf gaf aan dat de groenten die verwerkt worden in hun KVV-voeding

 • Rauw gemalen zijn
 • Na productie een THT-datum hebben van anderhalf jaar

 

 


 

2. Raw4Dogs 

 

Het bedrijf Raw4dogs gaf aan dat ze mijn vraag doorgezet hebben naar hun nutritionst en ik daarover nog bericht terug krijg. Spannend.

Nu moet ik wel toegeven dat ‘nutritionist’ wel heel erg indrukwekkend klonk, maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een engels benaming voor ‘voedingsdeskundige’ en laat dat nou net geen beschermd beroep zijn. Met zulke antwoorden op mijn simpele vraag ben ik altijd erg sceptisch, iedereen kan en mag zich namelijk voedingsdeskundige noemen voor zowel mens als dier. Een naam van de ‘nutritionist’ die voor Raw4Dogs werkt was dan ook in mijn ogen op zijn plaats geweest en die eer zou ik zelf eigenlijk ook willen hebben als voedingsdeskundige voor een bedrijf.

Voor mijn vraag over groenten in KVV heb je in principe geen voedingsdeskundige nodig. Ik bedoel, ik ga er vanuit dat als je iets verkoopt? Ook weet wat je verkoopt! We hebben tenslotte te maken met de gezondheid van een levend dier. Ik ga er dus vanuit dat de groenten in de kvv rollen van Raw4Dogs niet geblancheerd zijn voor verwerking. Wel gaf Raw4Dogs aan dat alle KVV varianten 10% groenten bevatten en dat de houdbaarheid datum van alle varianten één jaar na productiedatum is.

 

Alsnog bericht van Raw4Dogs!

 

Uiteindelijk heb ik alsnog een mail terug gekregen van Raw4Dogs. In de mail stond vermeld dat de groentes eerst kort geblancheerd worden voordat de groentes verwerkt worden in de KVV rollen.

Ik vind het persoonlijk erg moeilijk om te geloven dat de groentes die verwerkt zijn in de KVV rollen van Raw4Dogs eerst kort geblancheerd worden voor gebruik zoals ze zeggen. Dit omdat ik in totaal elf dagen heb moeten wachten na mijn laatste mail contact met Raw4Dogs op een reactie terug. Is dat erg? Nee, maar ik kreeg in die elf dagen de terugkoppeling drie dagen later na mijn geplaatste artikel en zoals je hieronder kan lezen zegt Peys Doggy Food iets anders. Lastig. Mocht jij hier nou het antwoord op hebben dan hoor ik dat graag. 


Peys Doggy Food

Het bedrijf Peys Doggy Food is een familiebedrijf gespecialiseerd in de distributie van diepvriesvoeding naar dierenspeciaalzaken in geheel Nederland en België van o.a. Barf Menu, Bandit, Raw4Dogs, Alaska Natural Petfood, Carnivoer, Haaksbarf, Rodi en Shaweca. Ik heb bij hun de vraag neergelegd of de groenten in KVV rauw gemalen worden of dat de groenten eerst geblancheerd worden voordat deze gemalen worden en wat dan de houdbaarheidsdatum is van de KVV met groente. Ik kreeg van Peys Doggy Food als antwoord dat de groenten rauw gemalen worden en de KVV met groente THT-datum (tenminste houdbaar tot) één jaar is.

 4. CarniVoer 

Ook van CarniVoer heb ik uiteindelijk toch nog een reactie terug gekregen, helaas wel bijna 2 weken later na mijn eerste mail naar hun toe en 4 dagen later na dat ik dit artikel had geplaatst.

CarniVoer verkoopt geen KVV met groenten erin verwerkt, maar ze verkopen wel recent (1 maart) een groente-mix als pilot in hun dierenkliniek ‘Sterkliniek Any Animal‘. Daarmee kunnen honden eigenaren naar eigen behoefte groente en wat fruit toevoegen aan de maaltijd voor de hond, op dit moment zit er namelijk ook wat appel verwerkt in de groente-mix. De groente-mix van CarniVoer zijn seioensgebonden en zijn rauw en heel fijn gemalen. Ook geeft CarniVoer aan dat als ze een nieuw product hebben ontwikkeld, deze eerst verkocht wordt via hun eigen dierenkliniek omdat ze zo op die manier een snellere feedback kunnen ontvangen van hun klanten, wat natuurlijk erg slim en handig is.
Helaas kreeg ik van CarniVoer een erg afstandelijke mail terug, alsof ik een vraag stelde die ik niet had mogen stellen. Niet wetende dat de makers achter CarniVoer dierenartsen zijn met een eigen dierenkliniek, verklaard dat spijtig genoeg wel meteen een hoop en dat vind ik erg jammer.

Terugkomend op mijn groente vraag aan CarniVoer weet ik nu nog steeds niks. Ik kreeg een mail terug met wat tekst en uitleg maar zonder inhoud waar ik iets aan had, mijn belangrijkste vraag werd gewoon niet beantwoord. Het enige wat ik nu weet is dat ze rauw en heel fijn gemalen groentes verwerken in hun KVV.

 

 
4. Pets Deli

Het bedrijf Pets Deli geeft aan dat hun verse menu’s 6 maanden houdbaar zijn in de vriezer. De groenten worden eerst zacht gegaard, daarna gepureerd en vervolgens in stukje weer ingevroren in de verpakking

 

 

 


 

Dit uitgezocht te hebben kan ik dus concluderen dat het voeren van KVV met groenten erin verwerkt simpelweg zonde is van je geld en je hond heeft er ook nog eens niks aan. Behalve bij Pets Deli, Pets Deli begrijpt hoe het werkt. Ik vind de houdbaarheid datum van 6 maanden die hun hanteren prima en logische. *Helaas is Pets Deli in Nederland uit de lucht, het moederbedrijf in Duitsland bestaat nog wel.

Maar niet getreurd, al deze merken die ik heb opgenoemd verkopen ook varianten zonder groenten erin verwerkt en het maken van eigen groente hapjes is gelukkig erg makkelijk. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar het kopen van KVV ‘zonder groente’ erin verwerkt en het maken van je eigen groenten hapjes voor de hond.

 

 

On the menu today!

* Konijnkarkas
* Kipkarskas
* Groente Happie 10
* Rundvlees
* Panharing
* Gemalen noten (amandelen en walnoten)

 

GEEN macadamia noten, deze zijn giftig voor de hond.

 

 

 


Disclaimer – Dit artikel bevat afbeeldingen van Haaksbarf.nl en Raw4dogs.nl en Carnivoer.nl en Petsdeli.nl

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • liselottedelange
  19 maart 2017

  Mooi en interessant stuk Manon. Zoals ik op facebook al aangaf; ook voor de niet honden houders leuk om te weten 🙂

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: