logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Ter informatie – Franse hartworm bij Linga

Dit bericht is ter informatie – over Franse hartworm oftewel Angiostrongylus vasorum.Het verhaal van Lizzy Plat-Coelers ‘eigenaar van het forum Barfplaats’


Enige weken geleden hoorde wij onze Dalmatische Hond Linga zo nu en dan hoesten. We dachten “he bleh, kennelhoestje, het heerst”. Maar dan hoestte ze weer dagen niet. En weer een dag wel. En dat vonden we raar. Dus zijn we vorige week maandag naar onze dierenarts gegaan. Bij het luisteren naar haar longen hoorde onze dierenarts een knisperend geluid. Het geluid van de plastic zakjes waar Albert Heijn haar biologische groenten vaak in verpakt.

Dat was reden voor het maken van röntgenfoto’s. Daarop zagen we een rare vlek (eigenlijk leek het op een omranding van een vlek) en waren de longpunten ook niet helemaal frisjes. De foto’s zijn opgestuurd naar een specialist. De uitslag kwam al snel. Het leek op een longontsteking. Maar toch ook weer niet helemaal. Kwaadaardige narigheid kon niet uitgesloten worden. Advies : antibiotica en over 2 tot 3 maanden opnieuw een röntgenfoto maken. En in de tussentijd hebben we ook van 3 dagen mest opgestuurd om te laten onderzoeken op Franse hartworm – Angiostrongylus vasorum via de Baermann techniek.

Gisteren kregen we de uitslag van dit mestonderzoek. Linga heeft hartworm!!!! Angiostrongylus vasorum. De oorzaak van het hoesten, de oorzaak van het rare beeld van de longen. De behandeling bestaat uit eens per week een Milbemax pil, vier weken achter elkaar. Maar helaas is de behandeling niet helemaal zonder gevaar. Er bestaat het gevaar voor embolie en een allergische reactie op de dode wormen. De komende 10 dagen moet Linga heel rustig blijven en moet zij onder 7×24 uur toezicht gehouden worden. We duimen en hopen dat zij zich goed door de behandeling heen slaat en volledig, zonder restschade, hersteld.

 

Waarom dit bericht?

 

Nou kijk, Linga is niet naar het buitenland geweest. Ze heeft het gewoon op gelopen in Zoetermeer, waarschijnlijk in het Balij-bos (waar het barst van de vossen en de slakken). Franse hartworm is dus niet iets meer dat je aan gaat wanneer je met je hond naar het buitenland bent geweest, het komt steeds vaker in Nederland voor! En hoe komt dat? Door de komst van de vos, door het veranderen van het klimaat (steeds meer regen en warmere temperaturen) en omdat hondenpoep niet op wordt geruimd. Zeker in omgeving Den Haag, Zoetermeer, Almere, Lelystad, Dronten en de Veluwe is deze Franse hartworm bij honden aangetroffen. Maar het duurt natuurlijk nooit lang voordat het zich door Nederland heeft verspreid. Dus dit bericht is louter ter waarschuwing.

 

Hoe raakt een hond besmet?

 

Afbeelding van Het Woud | www.wormbestrijding.nl

Honden worden besmet door het eten van besmette slakken of andere tussengastheren. Vossen zijn een natuurlijke gastheer van de parasiet en verspreiden de larven via hun ontlasting. Na het opeten van een besmette slak komen de larven van de Franse hartworm terecht in de darmen van de hond. Vanuit de darm kruipen ze de bloedvaten in en verspreiden zich via de rechter harthelft uiteindelijk naar de grote longslagader. Daar worden de larven volwassen wormen. De eitjes die de volwassen wormen produceren komen terecht in de longen en vormen daar een soort blaasjes. Daar rijpen de eitjes tot larven. Door deze larven op te hoesten en vervolgens weer in te slikken komen de larven weer in de darmen van de hond terecht. Vervolgens worden deze larven via de ontlasting weer verspreid in de omgeving. In de omgeving worden de larven opgegeten door slakken en andere tussengastheren, waarna de cirkel rond is.

 

Linga is wel een notoire gras-eter. En daarmee krijgt ze vast ook slakjes binnen. Maar je hond kan de slakjes ook via het spelen met takken, via het drinken uit plassen, via het spelen (buiten) met ballen/hondenspeelgoed binnen krijgen. Kortom, het is belangrijk dat hondeneigenaren zich bewust zijn van dit toenemende probleem! En de symptomen kennen. En snel naar de dierenarts gaan. En daar ook vragen naar een onderzoek op hartworm, als je dierenarts dat zelf niet initieert.

 

De symptomen van een hond met hartworm:

 

Hoesten, sneller vermoeid, moeite met ademhalen, braken, verstopping van bloedvaten, bloedarmoede, bloedingen, bloedingen in longen, vreemde afwijkingen van het zenuwstelsel, zelfs epileptische aanvallen, gedragsveranderingen, hartfalen met plots overlijden.

Je kunt preventief de mest van je hond een aantal maal per jaar laten onderzoeken. Het gewone mestonderzoek voert men uit middels de Sedimentatie Flotatie techniek is NIET de juiste techniek om hartworm te ontdekken. Om hartworm te kunnen detecteren moet er gebruik worden gemaakt van de Baermann techniek! Als je preventief mestonderzoek laat doen bij bijvoorbeeld Het Woud, moet de Franse hartworm test apart besteld worden.

Je kunt ook preventief ontwormen met Milbemax. Maar, daarbij moet gezegd worden dat ook het ontwormen (vier keer per jaar) je geen zekerheid biedt dat je hond niet besmet raakt met deze rottige rot-worm. Helaas.

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven?

 

Op het forum Barfplaats (klik hier) kan je er meer over lezen.

Ik heb zojuist mijn Wormcheckkit Hond plus Franse Hartworm besteld bij Het woud (klik hier)

 

 

 


Disclaimer – Dit artikel is geschreven door Lizzy Plat-Coelers ‘eigenaresse van het voedingsforum Barfplaats.nl‘. Dit artikel bevat afbeeldingen van Hetwoud.nl

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: