logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Konijnenoren zelf drogen

Door het zelf drogen van je snacks ben je ervan verzekerd dat er op de juiste temperaturen gedroogd wordt. In dit geval dus de ‘konijnenoren’. Ook ben je er dan van verzekerd dat de oren niet belast zijn met een vervelend chemische goedje.

Ik ben een hele grote voorstander van het ‘zelf drogen’ van snacks voor de hond.

Bij het drogen op te hoge temperaturen blijven de gemaakte snacks langer houdbaar, MAAR! voor de verteerbaarheid van de hond komt dit vaak niet ten goede. Zo ook dat chemische goedje wat de meeste bedrijven eroverheen gooien om hun producten een langer houdbaarheid te geven, allemaal leuk een aardig, maar ‘chemische rotzooi’ daar heb ik natuurlijk niet om gevraagd en mijn hond al helemaal niet.

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf konijnenoren te drogen als snack voor de hond, het kost alleen wat liefde, tijd en geduld.

 

 

 

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

 • Je hebt nodig een droogoven met 3 schalen
 • Konijnenoren (2 x 500 gram) 27 stuks
 • Liefde, tijd en geduld

 

Stap 1

Ik begin altijd standaard met het afspoelen van de konijnenoren in een teiltje met koud water. De konijnenoren zitten vaak nog onder het bloed en ik heb toch liever witte oren dan rode oren in mijn droogoven. Het afspoelen van de konijnenoren is geen must, maar wel zo fris. De afgespoelde konijnenoren laat ik drogen in mijn keuken op het aanrecht, gewoon heel simpel op een theedoek met daaroverheen een handdoek. Kurkdroog hoeven de oren echt niet te zijn.

 

 

 

 

 

Stap 2

Houd er rekening mee dat als de konijnenoren niet volledig droog zijn, dat het drogen dan ook wat langer duurt.

 

De konijnenoren droog ik op ’55 graden’

Dit keer hebben de konijnenoren 32 uur nodig gehad om te drogen. Ik raad aan om af en toe even te kijken bij je droogoven, om bijvoorbeeld de schalen even om te wisselen en/of om te kijken hoe het met de droogproces gaat. Droogtijden zijn afhankelijk van de droogomgeving.

 

 

BARF honden

Basic is een middelgrote en ervaren BARF hond. Ik durf hem met gemak elke dag een gedroogde konijnenoor te geven. Bij kleine ervaren BARF honden zou ik er voor kiezen de gedroogde konijnenoren om de één a twee dagen te geven. De ontlasting van je hond vertelt je veel over het verteringsproces, blijf dus altijd goed naar de ontlasting kijken.

 

Trauma

Ik heb eens de fout gemaakt om de konijnen oren buiten te laten drogen onder mijn overkapping op een mooie zomerse dag. Ik weet niet wat ik dacht, maar in mijn beleving had ik de konijnen oren goed en vooral logische afgedekt ‘niet over nagedacht dat er ook maar iets kon gebeuren’. Ik ben ondertussen een trauma en een ervaring rijker. Bij terugkomst haalde ik de deksel ervan af en er vlogen allemaal vliegen langs mij heen, wat een kabaal en wat waren het er veel. En het enige wat in mij opkwam was om als een kip zonder kop rond om mij heen te slaan. Vliegentrauma erbij is nu een feit. Na dat akkefietje met de vliegen heb ik meteen de konijnenoren weggegooid, ze zaten onder de vliegenpoep. Ik geloofde het allemaal wel, ik droog voortaan weer veilig in de schuur.

 

TIP

De haren die aan de konijnenoren zitten zijn niet verteerbaar voor de hond, deze haren worden dus gewoon uitgepoept. Honden die niet gewend zijn om rauw te eten, of honden die niet gewend zijn om prooidieren te eten hebben daardoor eerder kans op een verstopping. Dit kan je voorkomen door de hond om de twee dagen één konijnenoor te geven, afhankelijk van de grootte van de hond.

 

 

 


 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • mieke van de velde
  3 januari 2017

  Beste.
  Allereerst proficiat met het mooie artikel. Het is goed uitgelegd en zal goed van pas komen.

  Maar ik heb een vraagje.
  Ik zou ook graag konijnenoren drogen, maar wegens plaatsgebrek moet ik dit in de keuken doen.
  Komt er een sterke geur vrij tijdens het drogen van de konijnenoren?

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: