logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Hoe gevaarlijk is chocolade voor de hond?

December is een echte chocolade maand, niet altijd even handig met een hond als huisdier. Chocolade in een kommetje onbeheerd op tafel is voor mij dan ook echt een NO GO als je weet dat jouw hond alles eet wat los en vast zit. Het geven van neppe chocolade wat gemaakt is voor de hond zie ik ook als een NO GO, honden hebben al deze verzinsels van de mens helemaal niet nodig en gezond is het ook zeker niet. Mijn advies snoep verstandig en houd de chocolade, nep of echt weg van de hond.

 

Maar hoe zit dat nou?

Cacao/chocolade bevat een stof die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. Het gevaar voor de hond hangt af van het soort chocolade, de grootte van de hond en de opgegeten hoeveelheid. Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging.

Honden hebben moeite met de verwerking van de stof theobromine, het duurt 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. Het duurt ongeveer 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen, en in die tussentijd wordt het via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.

Pure chocolade bevat per gram meer theobromine dan melkchocolade. Hoe puurder de chocolade, hoe groter het gevaar. In witte chocolade zit een verwaarlozen hoeveelheid theobromine, wat ervoor zorgt dat witte chocolade niet giftig is voor de hond. Dit houdt niet nu niet in dat witte chocolade bedoelt is voor de hond.

Vroeger werd er geadviseerd om de hond te laten braken met zout. Geef beslist GEEN ZOUT! Hierop gaat een hond vaak wel braken maar er zijn inmiddels al meerdere gevallen beschreven van “zoutvergiftiging” door deze handelswijze. Bij twijfel over de eventuele grote hoeveelheid gegeten chocolade door de hond, raad ik je aan om je eigen dierenarts te bellen. De dierenarts kan indien nodig een injectie geven met een antibraakmiddel.

 

Kenmerken van een overdosis

  • Verhoogde nervositeit en opwinding
  • Trillen
  • Hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
  • Plotseling aanvallen
  • Zeer snelle hartslag
  • Coma

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen!

 

Interessante links

Wetenschappelijk bekeken
Vergiftiging van honden door chocolade 

Wat te doen als je hond chocolade heeft gegeten?
Vergiftiging door chocolade bij honden

 

 


Disclaimer – Dit artikel bevat afbeeldingen van Pixabay.com

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: