logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Chlorella en spirulina voor jou en je hond

Superfoods zijn in mijn ogen niks meer en niks minder dan geweldige voedingsmiddelen die moeder natuur ons te bieden heeft. Als je de weg van moeder natuur volgt, dan weet je dat je het goed doet. Chlorella en spirulina zijn twee voorbeelden van superfoods waarvan ik vind dat je ze eigenlijk gewoon standaard in huis hoort te hebben. Toch zitten er wat haken en ogen aan deze zogeheten superfoods. Lees je verder mee?

 

Wat maakt superfood, super-voedsel?

Chlorella en spirulina zijn twee voedingsproducten die met recht superfoods te noemen zijn. Beide hebben ze een eigen werking op het lichaam, toch is spirulina niet beter dan chlorella en chlorella is niet beter dan spirulina. Zowel chlorella als spirulina kunnen tegelijk ingenomen worden voor mens en hond.

 

Het tot je nemen van superfood zie ik niet als een basisbehoefte. Naast een eetpatroon wat in evenwicht is, kan superfood simpelweg een mooie aanvulling zijn. Je hoeft het dus niet tot je te nemen, of te verwerken in de maaltijd voor je hond. Gunstig kan het echter wel zijn.

 

Chlorella

Chlorella is een ééncellige groene micro-alg, zoetwateralg die behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen, mineralen en eiwit-bronnen ter wereld, het werkt bloedzuiverend, ontslakkend en darmreinigend. Voorziet ons van alle vitamines (behalve vitamine D), hoogwaardige eiwitten (alle 8 essentiele aminozuren), alfalinoleenzuur, belangrijke mineralen als – calcium, magnesium, ijzer, fosfor en kalium, grote hoeveelheden nucleïnezuren als DNA en RNA (helpt het lichaam bij herstel en opbouw van weefsel), krachtige antioxidanten uit de carotenoïdenfamilie als ook glutathion (een van de sterkste stoffen die verouderingsprocessen tegengaat).

Chlorella is trouwens ook het sterkste natuurlijke bron van chlorofyl (bladgroen) in de natuur. Chlorofyl kan schadelijke stoffen aan zich binden via de zogenaamde chelatie. De kracht van chlorofyl is echt al eeuwen bekend. Het is natuurlijk niet zomaar dat dieren voornamelijk groen, zoals gras en bladeren eten in de natuur. Naast het feit dat honden gras eten als ze misselijk zijn, bestaat er nog steeds onduidelijkheid over waarom honden nog meer gras eten en ik denk dat het goed zou kunnen dat honden gras eten om de natuurlijke bron van chlorofyl. Als ik kijk naar mijn hond, buiten het feit dat hij met zijn vlekken op een koe lijkt, eet hij ook gras als een koe zonder daarbij te moeten kotsen. Dat honden (mensen trouwens ook) gras moeilijk tot niet kunnen verteren bewijst de ontlasting van de hond wel, maar hoe zit het dan met het sap van het gras?! Gewoon gras, gras in je tuin, is naar mijn weten nog niet aan wetenschappelijk onderzoek onderworpen. Tarwegras wel en als je daar meer over opzoekt, is mijn gedachtegang helemaal niet zo raar. Honden zijn tenslotte slimme wezens en gras groeit er niet voor niks.

 

Chlorella is in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.J. Beijerinck

 

Sporters

Sporters kiezen voor deze alg omdat het helpt de presentaties te verbeteren, met chlorella kan je absoluut je uithoudingsvermogen verbeteren. Door het innemen van chlorella kan je lichaam beter zuurstof opnemen en raak je minder snel vermoeid. Dit is ook één van de redenen waarom ik al jaren fan ben van chlorella. Door het hebben van een chronische ziekte (endometriose & fibromyalgie), waarbij je meer moe bent en pijn hebt dan dat je dagelijks vol energie opstaat en geen pijn hebt, lijkt het wel of ik gekker ben op bewegen dan wie dan ook. Het is soms (lees, erg vaak) frustrerend dat je hoofd wel wilt, maar je lichaam door de pijn niks kan. Ik moet zeggen dat ik meer energie en minder pijn ervaar bij het innemen van chlorella alleen, of in combinatie met spirulina.

Fibromyalgie

Ik heb fibromyalgie en ik gebruik chlorella. Ruim 8 jaar geleden kwam ik in aanraking met dit wonder alg en sindsdien heb ik chlorella standaard in huis voor mij en mijn hond. Bij het bestuderen van chlorella, voor dit artikel, kwam ik een interessant stukje tegen over fibromyalgie en chlorella. Studies zouden hebben aangetoond dat chlorella helpt bij het hebben van fibromyalgie. Het onderzoek is gedaan in het jaar 2000 met 20 deelnemers die matig tot ernstig lijden aan fibromyalgie en dagelijks 10 gram aan tabletten en 100 ml extract tot zich moesten nemen voor twee maanden lang. Er is maar liefst een afname van 22% aan pijn geconstateerd. Ik kan dit alleen maar beamen.

Honden

Holistische dierenarts Dr. Karen Becker beveelt chlorella aan als natuurlijk ontgiftingskuur bij dieren die veel giftige stoffen binnen hebben gekregen van daders zoals medicatie, zware metalen (vaccinaties), herbiciden, pesticiden, chemische plaagpreventie – waaronder die van vlooien, teken, hartworm en ongezond voedsel voor huisdieren. De organen van de hond zullen na herhaalde bloostelling van dit soort gifstoffen, chemicaliën en zware metalen beginnen te slijten door overbelasting.

Spirulina

Spirulina is een blauwgroene micro-alg, zoutwateralg die behoort tot de rijkste natuurlijke mineralen en vitaminen bronnen ter wereld, het werkt reinigend, opbouwend en herstellend. Voorziet ons van betacaroteen, vitamine B-complex, vitamine A, D en E, mineralen als calcium, ijzer en zink, chlorofyl, onverzadigde vetzuren (p.a. gamma-linoleenzuur), enzymen en 8 essentiële aminozuren die eiwitten vormen. Uniek in deze alg is een weinig voorkomen, blauw pigment: fycocyanine dat het immuunsysteem een ‘boost’ geeft en een krachtige antioxidant is.

 

Het verschil tussen chlorella en spirulina?

 • Chlorella is een groene alg
 • Chlorella is een zoetwateralg
 • Chlorella is een stuk krachtiger betrekking tot het ontgiften, bevat meer chlorofyl dan spirulina
 • Chlorella bevat een grotere hoeveelheid ijzer dan spirulina

 • Spirulina is een blauwe-groene alg
 • Spirulina is een zoutwateralg
 • Spirulina bevat meer eiwit dan chlorella
 • Spirulina richt zich meer op het energieniveau, doordat het jodium bevat, chlorella niet.
 • Spirulina bevat meer bètacaroteen dan chlorella

 

Sporters & vegans 

Spirulina bevat alle nodige aminozuren en is rijk aan natuurlijke eiwitten. Sporters kiezen voor deze alg omdat het helpt de presentaties te verbeteren. Vegetariërs en veganisten gebruiken deze alg omdat het rijk is aan natuurlijke eiwitten en vitamine B12 bevat. Toch lees ik ook artikelen dat deze plantaardige vitamine B12 variant helemaal niet opgenomen kan worden in het lichaam, dit geldt overigens ook voor chlorella. Ik slik daarom zelf vitamine B12 bij van het merk SanaCore, dit product is vrij van gist, suiker, gluten, lactose, soja, conserveermiddelen of kunstmatige geur-, kleur- en zoetstoffen.

Honden

Honden met een onbalans in het immuunsysteem voelen vaak chronische vermoeiend en lage energie. Spirulina versterkt het immuunsysteem, een kleine hoeveelheid spirulina kan al helpen het immuunsysteem in evenwicht te brengen en te stabiliseren, waardoor meer metabolische energie vrijkomt voor vitaliteit, genezing en assimilatie van voedingsstoffen.

Het gave is misschien wel dat wetenschappers over heel de wereld – in Japan, China, India, Europa, Rusland en de VS – hebben ontdekt hoe en waarom spirulina zo effectief is voor de gezondheid van mens en dier. Echt honderden gepubliceerde wetenschappelijke studies onthullen hoe spirulina het immuunsysteem versterken en de gezondheid verbeteren.

Eén daarvan is..

Medische wetenschappers bevestigen dat spirulina niet alleen het immuunsysteem stimuleert maar ook het vermogen van het lichaam om nieuwe bloedcellen aan te maken. Onderzoek bevestigt dat spirulina de spijvertering en de darmfunctie bevorderen, de slechte bacteriën zoals e-coli en Candida-gist onderdrukken en de goede bacteriën zoals lactobacillus en bifidobacterium in de darmflora stimuleren. Een gezonde darmflora is de basis van een goede gezondheid, beschermt ons tegen infecties en verhoogt de opname van voedingsstoffen.

 

Superfood is niet goedkoop!!

Superfood is gewoon niet goedkoop. Stomverbaasd kijk ik dan ook vaak naar voedingsmiddelen die wegens een hype, goedkoper te vinden zijn in een bijvoorbeeld een Action, een Kruitvat of een Xenos. Het is natuurlijk fijn dat deze winkels superfoods aanbieden voor een kleine prijs, maar gunstig is het gewoon niet, geloof me daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Ik denk dat we zelfs mogen spreken van ‘zonde van je geld’. Ik raad af om zomaar superfood te kopen. De kwaliteit van merken van superfood varieert enorm, daarom raad ik altijd aan om eerst onderzoek te doen voordat je deze en/of andere superfoods in huis haalt en raad ik altijd af om chlorella en spirulina te kopen waarvan de herkomst China is. China behoort nou niet tot een van de meest schoonste landen van de wereld. In China mag alles. China is als je het mij vraagt, echt een milieu-nachtmerrie. China is een land dat vrijwel geen handhaving van milieuregelgeving kent en toch komen onze chlorella en spirulina vaak daar vandaan, dit terwijl uit testen is gebleken dat chlorella en spirulina uit China verreweg het meest vervuild is met zware metalen waarin Aluminium de boventoon voert. Op lange termijn is dit natuurlijk niet gunstig voor mens en dier. Daarnaast is vooral chlorella natuurlijk bedoelt om je lichaam te ontgiften van zware metalen, niet om je daarmee te voeden. Trap ook niet in herkomst Azie en/of Zuidoost Azie, deze producten komen gewoon uit China.

Ik koop chlorella van Zuid-Koreaanse afkomst. Uit labtesten blijkt dat Koreaanse chlorella geheel vrij zijn van zware metalen en een dunne verteerbare celwand heeft voor een maximale opname van de voedingsstoffen. Lees daarvoor ook Chlorella Factor van Mike Adams

Voor spirulina geldt hetzelfde verhaal, de beste kwaliteit spirulina komt van het toonaangevende Earthrise uit USA en wordt gekweekt in Californië. Zoek op het internet naar Earthrise Spirulina.

 

Waar bestel ik chlorella?

Chlorella en eventuele andere supplementen bestel ik bij leefbewust – nieuws op het gebied van voeding en gezondheid.

 

 

Op het menu vandaag 

 • Eendennekken
 • Runderpens
 • Kippenmaagjes
 • Kalkoenlever
 • Groente Happie 13
 • Chlorella pillen

 

 

 

 

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • Irene
  16 februari 2018

  Nu pas lees ik dit! Fijn artikel en ik ga op zoek naar zuid Koreaanse chlorella. Topper!

 • Liselotte
  24 november 2017

  Wat een leuk artikel! Ik heb wel eens eerder gehoord van Chlorella, maar het nog nooit geprobeerd!
  Welk soort raad jij aan? Want het een is het andere ook weer niet lijkt me.

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: