logo
Latest News

No posts were found.

21 Mar, Thursday
° C
Top

Carnivoor, omnivoor of herbivoor?

Ik vind het belangrijk dat men weet dat een hond een carnivoor is en ik vind persoonlijk dat je hem ook zo moet behandelen als het om eten gaat. Een hond is geen omnivoor en al helemaal geen herbivoor. Omnivoren zijn wij en herbivoren zijn koeien. En nee, dit is ook niet veranderd sinds de invoering van brokken. Ook al doet men je dit willen geloven omdat wij onze huishond troep voeren in de vorm van brokken en blikvoeding.

 

Een hond is in mijn ogen een facultatieve carnivoor met het vermogen om te overleven met andere voeding ipv met vlees. MAAR! Omdat een hond kan overleven zonder vlees houdt dit niet in dat dit zorg draagt bij een optimale gezondheid. Een carnivoor heeft vlees nodig om succesvol te kunnen overleven als soort.. Punt!

 

Wat maakt een hond een carnivoor?

Ik ben er van overtuigd dat honden vleeseters zijn, voor mij zegt het gebit genoeg. Honden hebben snijtanden, hoektanden en knipkiezen. Snijtanden om het vlees van het bot te halen, sterke hoektanden om de prooi te vangen en knipkiezen om ze te verscheuren. Doordat de hond een schaargebit heeft om het vlees te knippen en te scheuren bewegen de kaken niet zijwaarts maar op en neer. Een hond kan dus niet het eten kauwen en fijnmalen zoals de mens. Wat er dus voor zorgt dat het voedsel grotendeels plaatsvind in hun maag.

 


fig1


 

De darm is kort en de maag van een hond is ongelooflijk zuur. Wat weer helpt bij de goede vertering van het voeren van rauw vlees en rauwe botten. De meest schadelijke bacteriën worden door het zure maagzuur gedood. En doordat de goed gevoerde hond een beter werkend immuunsysteem heeft, zal het minder snel ziek worden van bacteriën en virussen en minder snel parasieten oplopen.

 

Helaas hebben honden die brok krijgen een minder hoge zuurgraad. Dat komt omdat de maag zich namelijk aanpast naar wat er gevoerd wordt. Tijdens de verhittingsproces van brokken worden vaak alle bacteriën gedood, wat dus een negatief effect geeft op de darmfauna. Brok gevoerde honden hebben een minder natuurlijke bescherming tegen bacteriën, virussen of parasieten.

 

En neem maar van mij aan, ‘een hond is geen dier dat zich heeft ontwikkeld om sluipend op zijn doel af te gaan om vervolgens een grassprietje te veroveren’, dat is hij ook nooit geweest. Een menu zonder rauw vlees is voor mij dan ook echt not done. 

 

Informatief artikel

Is your loving, kind, fluffy dog friend a carnivore or an omnivore?

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

Comments

 • Homeopathie & Dier
  8 oktober 2014

  Goed en duidelijk omschreven, Manon

 • jorien verbruggen
  8 oktober 2014

  Wouw Manon, super!! Mooie site en knap hoor…echt toppie.
  En heel erg interessant natuurlijk!

 • Noëlla
  8 oktober 2014

  Dankjewel dat ik door jou de discussie niet meer aan hoef. Briljant geschreven weer schat! X

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: