20 Sep, Thursday
° C
Top

Alfalfa – Groente Happie 14

Denkend aan Alfalfa, dan denk ik aan De boefjes! Jij niet? Wat een heerlijk jeugdsentiment is dat. Ik heb die film vroeger helemaal grijs gedraaid met mijn videorecorder. Je kent ze vast nog wel De boefjes: Alfalfa, Darla, Spanky, Stymie, Froggy, Waldo, Buckwheat, Porky, Uh-Huh en hun hond Pete. Samen vormende ze de ‘He-man woman haters club’, waar vooral Alfalfa het erg moeilijk mee had. Alfalfa met zijn grote oren, een spriet op zijn hoofd en zijn eeuwige liefde voor Darla, wat een held.

Anyway, natuurlijk gaat het nu niet om Alfalfa van De boefjes, maar om de populaire alfalfa als kiemgroente. Alfalfa zijn de kiemen van de zaadjes van luzerneklaver en ik vind ze heerlijk voor op brood of in een salade. Ze hebben wel iets gemeen van taugé, alleen dan in een mini versie. Toch zijn taugé en alfalfa helemaal geen familie van elkaar. Alfalfa is afkomstig van luzerneklaver en taugé is afkomstig van muntboontjes. Beide bevatten ze wel een grote hoeveelheid anti-oxidanten, ze zijn een goede bron van veel vitamine en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA.

 

Artritis

Alfalfa heeft ook een diuretische (dit wil zeggen dat het vochtafdrijvend werkt), antioxiderende en ontstekingsremmend eigenschappen. Deze eigenschappen worden vaak gebruikt door holistische dierenartsen om honden te helpen met ontstekingsziekten, zoals artritis, blaasirritatie en zelfs kanker. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat er maar liefst 20% van de mensen die luzerne nemen een afname van pijnlijke symptomen rapporteren, vergelijkbare resultaten zijn gemeld bij dieren.

 

Bacteriën Salmonella & E.coli

Wist je dat er een kans bestaat dat kiemgroente besmet zijn met de bacteriën Salmonella & E.coli ? Dit is echt niet vreemd. Het is namelijk zo dat de kiemzaden het beste ontkiemen in een warme en vochtige omgeving, iets waar bacteriën echt dol gelukkig van worden. Het is daarom raadzaam, vooral voor de mens, om kiemgroentes onder te dompelen in kokend water (hitte dood deze bacteriën) voordat deze genuttigd worden. Dit geldt vooral voor de kwetsbare doelgroepen waaronder jonge kinderen, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden. Lees daarvoor ook ‘De angst voor Salmonella‘.

 

Alfalfa kopen 

Alfalfa kan je makkelijk kopen in supermarkten, reformwinkels en groentespeciaalzaken. Waar je op moet letten bij het kopen van alfalfa is dat alfalfa er fris en knapperig uitziet, de stengels moeten wit van kleur zijn en er mag beslist geen condens aan de binnenkant van de plasticfolie zitten.

 

 

Groente Happie 14

Aangemaakt voor 3 weken met 600 ml geitenmelk

 

Alfalfa 100 gram
Tauge 125 gram
Rode bieten 150 gram
Wortel 190 gram
Zoete aardappel 200 gram
Komkommer 160 gram
Broccoli 60 gram
Knoflook niet teveel ivm risico op bloedarmoede

 

Bereidingswijze

  1. Was de groenten en snijd alles in plakken.
  2. Maal een mix met zachte en harde groentes fijn met 300 ml geitenmelk in je blender of keukenmachine.
  3. Voeg daarna de overige zachte en harde groentes met de overige 300 ml geitenmelk erbij en maal nog even fijn.
  4. Vervolgens verwerk je de gemalen groentes in kleine bakjes en/of zakjes en vries ze in.

 

 

LET OP!
Niet teveel kool in 1 mix. In grote hoeveelheden is dit niet bevorderlijk voor de schildklier, ook veroorzaakt kool bij veel honden darmgassen.

LET OP!
Volgens Mary Straus is de maximale hoeveelheid knoflook wat je dagelijks kan voeren aan je hond 1/2 of 1 teentje per 9 kilo gewicht.

 

 

'Het vlees in de kuip verhaal' Hoi ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, ben vastberaden, recht door zee en oprecht. Op dit moment studeer ik HBO medische basiskennis honden en katten en werk ik parttime in een sportschool als allrounder. Doormiddel van mijn blog hoop ik samen met mijn grootste trots 'Basic' de wereld voor honden een stukje mooier te maken <3

En, wat vind jij? Laat je horen.

%d bloggers liken dit: