Weinig mensen (geloof het of niet) weten dat chocolade voor de hond pure vergif is. Dat komt omdat vele mensen hebben ervaren dat als een hond chocolade eet, dit niet hoeft te betekenen dat een hond dood gaat.

Nu is December  een echte chocolade maand, niet altijd even handig met een hond als huisdier. Chocolade in een kommetje, onbeheerd op tafel is voor mij dan ook een echte NO GO. Mijn advies snoep verstandig en houd de chocolade weg van de hond.

Hoe zit dat nou?
Cacao/chocolade bevat een stof die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. Het gevaar voor de hond hangt af van het soort chocolade, de grootte van de hond en de opgegeten hoeveelheid. Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging.

 

Vroeger werd geadviseerd om de hond te laten braken met zout. Geef beslist GEEN ZOUT.

 

Honden hebben moeite met de verwerking van de stof theobromine, het duurt 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. Het duurt ongeveer 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen, en in die tussentijd wordt het via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.

Pure chocolade bevat per gram meer theobromine dan melkchocolade. Hoe puurder de chocolade, hoe groter het gevaar. In witte chocolade zit een verwaarlozen hoeveelheid theobromine, wat ervoor zorgt dat witte chocolade niet giftig is voor de hond.


Vroeger werd er geadviseerd om de hond te laten braken met zout. Geef beslist GEEN ZOUT! Hierop gaat een hond vaak wel braken maar er zijn inmiddels al meerdere gevallen beschreven van “zoutvergiftiging” door deze handelswijze. Bij twijfel over de eventuele grote hoeveelheid gegeten chocolade door de hond, raad ik je aan om je eigen dierenarts te bellen. De dierenarts kan indien nodig een injectie geven met een antibraakmiddel.

 

Kenmerken van een overdosis

  • Verhoogde nervositeit en opwinding
  • Trillen
  • Hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
  • Plotseling aanvallen
  • Zeer snelle hartslag
  • Coma
Interessante links

Wetenschappelijk bekeken
Vergiftiging van honden door chocolade 

Wat te doen als je hond chocolade heeft gegeten?
Vergiftiging door chocolade bij honden

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen!