Zo wat werd ik van de week plat gebeld, geappt, gemaild met de vraag of ik dat artikel  in de Telegraaf al had gelezen met als titel; Rauw vlees slecht voor hond en baas. Ik denk dat wij er met zijn alle niet echt omheen konden. Forums, Facebook, kranten, iedereen had het er over, voorstanders, tegenstanders, jeetje wat heb ik veel gelezen die dag!


En het zal vast geen verassing zijn dat ik hierover ook zo mijn eigen mening heb…

Bij het lezen/bestuderen van een artikel wat mij aanspreekt begin ik altijd eerst te kijken wie dat artikel geschreven heeft, welke journalist. In dit geval is dat Nienke Oort, Nienke is alweer zo’n 15 jaar werkzaam bij de Telegraaf en heeft zich inmiddels gespecialiseerd in diergerelateerd nieuws. Ik weet niet, op de een of andere manier verwacht ik dan ook een sterk geschreven artikel door haar.


IMG_2503Het artikel begint met; “Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven.

Oke, wetenschappers, wetenschappers klinkt natuurlijk wel erg indrukwekkend. Ik verwachtte dan ook in dit artikel goed onderbouwde uitleg waar deze wetenschap op gebaseerd is,

maar helaas..

In dit krantenartikel bestaan de wetenschappers uit; Dr. Tjerk Bosje, specialist interne diergeneeskunde der gezelschapsdieren bij MCD en door Dr. Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezeldschapsdieren bij Universiteit Utrecht, die uiteraard de zorg deelt van zijn collega.

Persoonlijk denk ik, ik weet het wel zeker dat wij als raw feeders ons meer bewust zijn van bacteriën dan niet raw feeders. En bacteriën zijn niet meteen per definitie slecht.

Wat wel slecht is is om TE hygiënische te leven (klik hier), soms vraag ik mij eigen serieus af hoe het toch mogelijk is dat de mensheid al zo lang bestaat. Wat denken jullie, zal dit komen omdat wij al jaren TE hygiënische leven. Ik denk dat onze voorouders ons echt wel zaten uit te lachen als ze dit hoorden. Wist je trouwens dat een andere benaming voor voedselvergiftiging salmonella vergiftiging is? En wie heeft nou nog nooit een voedselvergiftiging opgelopen? Wat ik trouwens wel grappig vind is dat de collega van Dr. Ronald Corbee, Dr. Esther Plantinga in dit filmpje ‘Honden gaan voor het raw food dieet’ (klik hier voor het filmpje) aangeeft dat honden zelden tot nooit ziek worden van deze ziekte verwekkers.


“Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren). Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken.”Telegraaf

Nu kan ik heel flauw gaan doen, wij raw feeders voeren namelijk geen vlees uit de supermarkt dit zou onbetaalbaar voor ons zijn en nee dit houdt niet in dat wij afval vlees voeren, dit houdt in dat wij vlees voeren aan de hond wat de mens simpel weg niet meer wilt eten, denk bijvoorbeeld aan orgaanvlees, of vlees wat niet goed gesneden is en er dus niet mooi uit ziet voor de verkoop.. Zo erg is het gesteld met ons de mensheid. Misschien niet onbelangrijk om te weten; diepvriesvoer wordt getest op bacteriën. Maar goed, hoort er nu niet in dit artikel erbij vermeld te staan dat het wordt afgeraden aan de mens om nog kip en kalf te eten of eigenlijk nog beter om helemaal geen vlees meer te eten? Ik lees namelijk vaak meer slecht nieuws over vlees voor de mens dan voor de honden. Of staat op dit moment de gezondheid van de hond boven de mens? Mwah, dat blijkt, want dit artikel is natuurlijk bedoelt om mensen bang te maken voor rauw vlees etende honden zodat deze mensen allemaal terug gaan naar de brokken.. Het is wel duidelijk dat het niet zo goed gaat met de goed heilige brokken industrie.

Wat ik opvallend vind is dat erbij vermeld wordt dat er ook een gevaar is voor eigenaren om ziek te worden van al deze bacteriën omdat ze zich laten likken door hun hond, ongeveer meer dan de helft, jeetje. Wat een liefde op deze wereld he, best mooi! Nu mag Basic mij niet likken in mijn gezicht omdat ik dat niet prettig vind, maar ook Basic en alle andere honden zijn mij soms te snel af, krijg ik toch een zoen van ze en nu is mijn weerstand als chronisch zieke misschien niet optimaal, ik ben er nog nooit ziek van geworden. Ik heb hier trouwens een wetenschappelijk onderzoek (klik hier) waarbij vermeld wordt dat het geven van een kus aan je hond goed voor de gezondheid is.

A fijn, nu ben ik zelf vegetariër, maar ik ken genoeg mensen die ook rauw vlees eten denk bijvoorbeeld aan rauwe vis, filet american, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk, tartaar, rauwe ham etc. conclusie, wij als mensen kunnen beter dus ook niet meer met elkaar zoenen en dan bedoel ik niet 3 kussen op de wang wat voor mij gelijk staat aan een lik over de wang die je krijgt van de hond die ook rauw vlees eet, maar ik bedoel het tongzoenen. En voordat hier ook ooit een “wetenschappelijk” onderzoek naar gedaan wordt of het veilig of onveilig is om als mens te tongzoenen met elkaar, want misschien worden wij wel ziek van rauw vlees etende mensen en niet zozeer van de honden, zeg me niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!


Je denkt nu vast dat ik een grap maak, maar het tegendeel is waar..
Bekijk dit maar eens (klik hier)

 Agh en weet je, eigenlijk heb ik hierover verder niet zoveel op te zeggen. Dit krantenartikel is gemaakt zonder ook maar ene wederverhoor. Lekker makkelijk een eenrichtingsverkeer artikel schrijven. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat een carnivoor rauw vlees nodig heeft om succesvol te kunnen overleven als soort en je hoeft ook geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat ongeacht of je vlees voor jezelf of voor de hond klaar maakt, je altijd hygiënische te werk moet gaan. Netjes je handjes wassen met zeep zoals je papa of mama je heeft geleerd, niet met je eten spelen, je messen wassen en vlees en groente snijden op verschillende plankjes om kruisbesmetting te voorkomen. Geloof me, wij als raw feeders gebruiken dezelfde hygiënische maatregelen als niet raw feeders. Want vlees is vlees.