Stom verbaasd keek ik naar mijn hond toen ik hem vanmiddag een stukje kalkoenlever gaf. Wij hebben een regel hier in huis. Basic mag meekijken als ik vlees snijd, als hij zijn bek maar houdt. Dat klinkt best heftig, maar honden hebben nou eenmaal een bek. Toen die regel nog niet van kracht was, werd ik elke keer weer stapel gek van zijn gepiep en kwijl productie waar ik zowat mijn nek door brak in de keuken. Dat moest veranderden!

Na wat trainen kan ik nu rustig vlees snijden, zonder mijn nek te breken of gestoord te worden en dat alles in ruil voor een stukje vlees. Dit keer kalkoenlever wel te verstaan. Na drie jaar geen lever te willen eten, eet mijn hond nu de kalkoenlever gewoon rauw! Ik voelde me ZO onwijs belazerd. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om mijn hond lever te laten eten, tot licht lever bakken aan toe. Hoe verwend klinkt dat?!

Voorlopig zal ik nog wel lever drogen voor Basic. Je zal natuurlijk net zien dat het eten van rauwe kalkoenlever een foutje was, gewoon een slechte momentopname waar hij totaal niet zichzelf was. Dat kan, maar daar trap ik niet in. We blijven eerst wel even oefenen met rauwe lever voeren als ik het toch moet gaan drogen.

 

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?!

  • Je hebt nodig een droogoven (minimaal 3 schalen)
  • Olijfolie om de schalen mee in te vetten
  • Een braadslee/glazen kom
  • Kalkoenlever

Stap 1

Ik begin altijd met het ontdooien van de lever. De lever laat ik een nacht ontdooien in een braadslee, in de koelkast. Bij het ontdooien komt er een hoop vocht/bloed vrij, iets waar je droogoven niet vrolijk van gaat worden.

Stap 2

Na het ontdooien laat ik de lever uitlekken in een vergiet. Vet ik de droogoven schalen in met mijn handen. Ik gebruik altijd mijn handen, zo gebruik je nooit teveel olie. Teveel olie gaat bij warmte lekken!

Stap 3

Na het uitlekken snijd ik de lever in kleine stukjes en leg de lever verspreid op de schalen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de lever, het is belangrijk dat de warme lucht alle kanten op kan gaan.

 

 

Last but not least

Ik droog kalkoenlever op 40 graden. De droogtijd is afhankelijk van de ruimte en weersomstandigheden. Ik droog altijd in de schuur om nare luchtjes in huis te voorkomen. Geloof me, drogen in huis wil je niet. Dit keer ben ik 10 uur kwijt geweest bij het drogen van kalkoenlever. Je kan er geen touw aan vastknopen hoelang je moet drogen. Tenminste.. Ik niet na al die jaren!