Het gezicht achter Dollemaat

Hoi, ik ben Manon Plat, 27 winterjaren jong, woonachtig in de mooie Noordoostpolder, samen met mijn dalmatiër reu Basic. Basic is ‘vol trots’ afgespeend op zelf samengestelde rauwe voeding (BARF! – Bones And Raw Food). Wat voor mij een grote eis was toen ik besloot een hond te nemen, de hond is immers een carnivoor in hart en nieren.

Ik ben mijn blog begonnen omdat ik mensen wil inspireren, omdat ik eigenlijk al van kleins af aan nooit heb begrepen waarom honden brokken voorgeschoteld kregen. Het voeren van brokken aan de hond vind ik zo onnatuurlijk. We hebben tenslotte te maken met een van nature mooi prachtig levend wezen. Het komt voor mij over alsof brokken moeten functioneren als de ideale alles in 1 pil, een wonderpil?! Een pil die ervoor zou moeten zorgen dat de hond dagelijks de ‘juiste hoeveelheden binnen krijgt en dat elke dag weer, elke dag hetzelfde. Dat terwijl wij, de mens, het advies krijgen om vooral vers en afwisselend te eten en de hond, een ‘facultatieve carnivoor’, het maar moet afzien met dood drooggekookt samengestelde complete voeding?? Zover dat überhaupt “compleet” kan zijn natuurlijk. Ik maak me daar best wel zorgen over.

Nu is het zo dat in de westerse wereld de gemiddelde hondenbezitter zijn of haar hond, hondenbrokken en/of blikvoeding voert. Hondenbrokken en/of blikvoeding wordt voornamelijk gevoerd uit onwetendheid, gemak en/of het heilig geloof hebben in hun dierenarts, omdat hij simpelweg brokken adviseert. Ik vind dat persoonlijk best vreemd. Een dierenarts vergelijk ik met een huisarts, ze weten van alles een beetje, ze zijn onmisbaar maar uiteindelijk geen specialisten. Een dierenarts is dus geen specialist in alleen honden en wetende dat de studieboeken gesponsord worden door de brokkenindustrie, ook niet in voeding. Is dat erg? Nee, maar ze moeten dan ook niet doen alsof. Feit blijft, sinds de invoering van brokken krijgen honden te maken met allemaal vreemde welvaartsziekten die je in de natuur zelden tot niet tegenkomt.

Ik geloof dus niet in een beste brok en/of een goede brok omdat de dierenarts dat heeft aanbevolen en dat kan ook niet want iedere dierenarts verkoopt of beveelt een ander eigen beste brok aan. Ik geloof dus ook niet in puppy brokken, junior brokken, senior brokken en/of hypoallergeen. Brok blijft brok alleen dan met een andere samenstelling. Los van het feit of er nou wel of geen goede brokken bestaan, het voeren van dagelijkse dezelfde voeding kan nooit goed zijn voor de hond, ongeacht of je nou dagelijks dezelfde diersoorten in vlees voert of brokken. Het voeren van dagelijks dezelfde voeding is voor mij echt not done, we hebben tenslotte te maken met een hond, een carnivoor en geen robot.

Met mijn kennis wil ik graag mensen laten ervaren dat als men hun hond voert zoals een carnivoor gevoerd hoort te worden, ze weer te maken krijgen met een gezonde blije hond. Op mijn website deel ik mijn ervaring omtrent het hebben van een hond, de leuke en minder leuke dingen die daarbij komen kijken en hoe het voeren van zelf samengestelde rauwe voeding aan de hond in zijn werk gaat. Ik ben op een missie om de optimale gezondheid en wellness terug te brengen naar de honden waar we onze levens mee delen. Ik geloof in de kracht van de natuur met de kennis van nu.

 

Manon Plat 

  

 

 

 

Ik ben bikkel 2015/2016 bij de Bart de Graaff Foundation. De Bart de Graaff Foundation helpt Bikkels, jonge mensen met een lichamelijke beperking, bij het opzetten van een eigen bedrijf. Helaas ben ik begin dit jaar 2017 in een burn-out terecht gekomen waardoor ik mijn traject niet kon voortzetten. Ik hoop in 2018 de draad weer rustig op te kunnen pakken. 

17 comments

En, wat vind jij? Laat je horen.