Salmonella kan je niet herkennen, niet ruiken en niet zien. Het is alleen mogelijk om in een laboratorium testen te laten doen als je graag wilt weten of salmonella ergens in of op iets zit. De angst voor Salmonella, een terechte angst? Laat ik eerst eens uitleggen wat Salmonella is.

Salmonella is een darmbacterie, een verzamelnaam van meer dan 1500 soorten bacteriën en is een geslacht van gram-negatieve staafvormige bacteriën die onderdeel zijn van de natuurlijke darmflora van pluimvee, varkens, runderen, reptielen en huisdieren, maar ook zeker de mens!. De meest voorkomende bacteriën zijn Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium.

De bacterie is vernoemd naar de Amerikaanse diergeneeskundig
Daniel Elmer Salmon.

Het is een fabel dat alleen rauw vlees een besmettingsbron is van Salmonella, ook vis, garnalen verse salades, ijs, kruiden, gelatine, gist, rijst, pindakaas, cacao, chocolade & rauwe eieren kan salmonella bevatten. Sterker nog ook groente en fruit maar ook zeker brokken kunnen een besmettingsbron zijn.

Mensen worden het vaakst met salmonella besmet via water of voedsel bronnen, dit is ook de reden waarom deze ziekte in de volksmond vaak als voedselvergiftiging wordt aangeduid.

Hond – mens – Salmonella? Mensen kunnen besmet raken met Salmonella door simpel weg in contact te komen met de ontlasting van de hond, via de handen en dan richting de mond. Het is van groot belang dat je altijd je handen wast nadat je in contact bent geweest met de ontlasting. Iets wat in mijn ogen niet meer dan normaal is. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je besmet raakt met Salmonella, bijvoorbeeld via de voedsel die je klaar maakt door je ongewassen handen. ‘Ja, er zijn genoeg mensen die zo te werk gaan’.

We kunnen dus concluderen dat de Salmonella bacterie, echt overal is!

 


salmonella-infectie


 

Honden hebben een zeer zuurrijk maagzuur pH1, geloof me dat is niet bacterie-vriendelijk. Voor Salmonella is het op dat pH niveau niet mogelijk om te overleven. Salmonella heeft zeker een pH waarde van 6.5-7.5 nodig om te vermenigvuldigen.

Bij een hond is er een kortere tijd tussen de opname en uitscheiding van de Salmonella bacterie, omdat ze simpel weg een korte spijsverteringskanaal hebben en daardoor verblijft de bacterie minder lang in het spijsverteringskanaal dan bijvoorbeeld bij de mens. Wat trouwens heel gunstig is. Hoe minder lang de bacterie doorbrengt in de spijsverteringssysteem, hoe minder kans er is dat de bacterie doorbreekt door de spijsverteringsbarrière en het lichaam in dringt.

Bij een rauw vlees gevoerde honden blijft het voedsel 4 a 6 uur in het spijsverteringssysteem, waardoor de kans dat bacteriën het lichaam binnen dringen dus klein is.

Niet geheel onbelangrijk
Door de hoge percentage van koolhydraten in brokken blijft het voedsel langer (8-12 uur) in het spijsverteringssysteem van de hond. Dit komt omdat de hond geen a-amylase heeft zoals de mens, dit enzym is nodig om koolhydraten te verteren. Hierdoor vindt het grootste deel van de vertering pas plaats in de dunne darm.

 Met deze tips verlaag je de kans op een infectie bij rauw vlees gevoerde honden.

1. Laat rauw vlees altijd ontdooien in de koelkast
2. Laat rauw vlees niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan.
De hond kan dus niet gevoerd worden wanneer het jou uitkomt
3. Ga altijd hygiënisch te werk, dit kan niet vaak genoeg gezegd worden
4. Was je handen met warm water en desinfecterende zeep als je in contact bent geweest met de ontlasting
5. Desinfecteer je handen, de voerbakken, gereedschap en oppervlakte waarop je gewerkt hebt

 

Nu ben ik sinds kort overgestapt op desinfecterende zeep, gewoon puur omdat ik de geur heerlijk vind. Dit is geen must hoor, het is vooral belangrijk dat je je handen met lauw/warm water en zeep wast. En wat betreft tip 2 ook hier houd ik mij helemaal niet aan, net als de meeste mensen. Sterker nog de meeste mensen ontdooien hun eigen vlees die ze dezelfde avond willen op eten niet eens in de koelkast. Hieruit kan ik dus wel concluderen dat honden totaal niet gevoelig zijn voor de Salmonella bacterie.

Overigens zegt Esther Plantinga van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bij dit onderstaande filmpje; ‘Honden gaan voor het raw food dieet, dat honden zelden tot nooit ziek worden van deze ziekte verwekkers. 

Conclusie
Als rauwe botten en rauw vlees echt zo gevaarlijk zou zijn voor de hond, waarom bestaat de hond dan eigenlijk nog steeds? Brokken bestaan namelijk nog helemaal niet zo lang en sinds de invoering van brokken krijgen honden last van de zogenaamde ‘welvaartsziektes’. Denk bijvoorbeeld aan kanker, diabetes, obesitas en allemaal verschillende soorten allergieën die simpelweg vroeger amper tot niet voorkwamen. ‘Er is geen gezondere hond als een rauw vlees gevoerde hond!’